Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy Hawk kiképzőgép Kanadában

Szöveg: JETfly |  2008. április 23. 10:01

A kanadai NFTC kiképző központ sem úszta meg baleset nélkül a múlt hetet. Pénteken délután két pilóta katapultált oktató repülőgépéből egy kiképzési feladat végrehajtása közben. A CT-155 Hawk típusú repülőgép helyi idő szerint délután négy órakor zuhant le a kanadai légierő 15. ezredének Moose Jaw-i bázisának körzetében. Az NFTC-bázison magyar pilótajelöltek is tanulnak, a balesetben azonban szerencsére nem voltak érintettek.

“Nagyon megkönnyebbültem, mikor megtudtam, hogy a repülőgépen tartózkodó mindkét pilóta sikeresen katapultált. Azonnali orvosi vizsgálatot követően a Mosse Jaw-i kórházba szállították őket. A pilóták nem szenvedtek életveszélyes sérüléseket, az orvosi vizsgálatok eredményeinek kiértékelése pedig folyamatban van. Jelenleg még nincs információnk a sérülések mértékéről" – nyilatkozta Paul Goddard alezredes, ezredparancsnok.

A két pilóta: Frank Wagener őrnagy a német légierő, Rock Veilleux főhadnagy pedig a kanadai légierő szolgálatában áll. Wagener őrnagy oktatója, Veilleux főhadnagy pedig az egyik hallgatója az NFTC-nek.

Az ezred parancsnok információi szerint a repülőgép a felszállás után utazó magasságba emelkedett a repülőtértől távolodva, amikor problémákat észleltek a fedélzeten, emiatt visszafordultak a repülőtérre. A leszállás már nem sikerült, a megfelelő helyen katapultált a két pilóta.

A CT-155 Hawk típusú kiképző repülőgépeket az NFTC, azaz a NATO Flying Traning in Canada kiképzési programban használják, hogy ezen a típuson képezzék ki a Nagy-Britanniából, Dániából, Olaszországból, Kanadából és hazánkból érkező pilóta növendékeket.

Legutóbb 2004. május 14-én katapultált mindkét pilóta, oktató és növendéke, egy CT-155 Hawk típusú kiképző repülőgépből.