Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy indiai MiG-21-es

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. június 3. 11:26

Ritka az olyan hét, amikor ne érkezne hír az indiai légierőben történtekről, legyenek azok tenderrel, balesetekkel vagy katasztrófákkal kapcsolatosak. Ez a hét sem telt el események nélkül, amelyek között van örömre okot adó éppúgy, mint bánatra.

Kezdjük a rosszabb hírrel. 2009. május 27-én az indiai Rádzsasztán államban lezuhant a légierő egy MiG-21 típusú vadászrepülőgépe. A baleset kiképzési repülés közben következett be, Jodhpur légibázis közelében. Információk szerint a repülőgép pilótája szerencsésen katapultált.

Az indiai médiák emlékeztettek arra, hogy az utóbbi hónapban ez már a harmadik incidens volt, amely az indiai légierő repülőgépeivel történt. Május 15-én szintén ezen a légi bázison semmisült meg egy MiG-27 típusú vadászrepülőgép, még április 30-án egy Szu-30MKI típusú repülőgép szenvedett katasztrófát. Mindhárom baleset a pakisztáni határ közelében fekvő Rádzsasztán államban következett be.

A jó hír Indiából az, hogy egy hónapos szünet után újra engedélyezik a Szu-30MKI típusú, többcélú vadászrepülőgépek repülését. A típus repülését, a már korábban említett április 30-i katasztrófa után állították le. A repülés engedélyezéséig az indiai légierő állományában található 55 repülőgép közül egy sem emelkedett a katasztrófa óta a levegőbe. Az okokat egy 20 szakértőből álló orosz csoport vizsgálja. A szakértői csoport tagjai folyamatosan ellenőrzik a repülőgépek technikai állapotát is.

1595887827