Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy NATO-helikopter Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 9. 10:49

Lezuhant az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) egyik helikoptere az ország délkeleti részén, három amerikai katona és egy civil meghalt – közölte a NATO pénteken. A közlemény szerint a CV-22 Osprey típusú jármű Zábul tartományban zuhant le csütörtök éjszaka. A halálos áldozatokon túl több katona megsebesült.

A zábuli tartományi kormány szóvivője először azt mondta, hogy a helikoptert lelőtték, de később már azt, hogy feltehetőleg baleset történt, mégpedig műszaki hiba miatt. A szóvivő szerint a szerencsétlenség helyszíne Kalat tartományi székhelytől mintegy 11 kilométerre volt.

Kari Juszuf Ahmedi, a térségben állomásozó tálib lázadók szóvivője azt mondta, hogy az iszlamista fegyveresek lőtték le a helikoptert. Az állítást független forrásból nem erősítették meg. A tálibok gyakran vállalják magukra hamisan hasonló cselekedetek elkövetését, hogy népszerűsítsék a külföldi erők kiűzéséért folytatott harcukat.

A NATO és az afgán hadsereg egyaránt használ helikoptereket csapatszállításra a gyér úthálózattal rendelkező hegyvidéki országban. A Boeing/Bell V-22 Osprey billenőrotoros katonai konvertiplán, a helikopter és a szállítógép „keresztezése". A nehéz szállítóhelikopterekhez hasonlóan képes függőlegesen fel- és leszállni.