Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztráliának elege lett az illegális bevándorlókból

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 9. 11:07

Ausztrália pénteken bejelentette, hogy felfüggesztette az Afganisztánból és Srí Lankáról érkezők menedékjogra vonatkozó kérelmének vizsgálatát. Az intézkedéssel az Ausztráliába hajón érkező illegális bevándorlók áradatát akarják csökkenteni. Chris Evans bevándorlási miniszter közölte: a kormány azonnali hatállyal felfüggeszti valamennyi afgán és Srí Lanka-i bevándorlási kérelmének elbírálását.

„A döntést a két országban történt fejlemények fényében hoztuk meg" – mondta a miniszter. Hozzátette: ez a változás határozott üzenet az embercsempészeknek, akik nem tudnak a jövőben vízumot garantálni ügyfeleik számára.

Stephen Smith külügyminiszter közölte, hogy az al-Kaida-terroristákkal kapcsolatban álló tálibok felkelése ellenére Afganisztánban javult a helyzet, és a tamil szakadárok lázadásának befejeztével Srí Lanka átmeneti helyzetben van.

Ausztráliában egyre nő az olyan illegális bevándorlók száma, akik Indonéziában vagy valamely más ázsiai országban szállnak hajóra, gyakran életük kockáztatásával. Az ausztrál haditengerészet pénteken mintegy hetven illegális bevándorlót fogott ki a tengerből.

Az elmúlt három hónapban több mint 1800 menedékkérőt irányítottak át az országhoz tartozó, indiai-óceáni Karácsony-sziget befogadóközpontjaiba, amíg ügyükről döntenek. Az év végén esedékes általános választások közeledtével a bevándorlás fontos kérdés Kevin Rudd munkáspárti kormánya számára, akinek a népszerűsége egyebek közt a hajókon érkező menekültáradat kezelése miatt csökkent.