Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy tajvani vadászgép

Szöveg: JETfly |  2009. július 15. 15:25

Lezuhant a tajvani légierő egy F-5 típusú könnyű, többcélú vadászrepülőgépe kiképzési repülés végrehajtása közben a Tajvani-öbölben, a Penghu szigetek körzetében. A hírt az ország katonai vezetése jelentette be.

A repülőgép fedélzetén tartózkodó kétfőnyi személyzet sorsáról nem adtak semmiféle információt. A lezuhant repülőgép kutatása jelenleg is zajlik.

Napjainkban mintegy hatvan, az 1950-es években gyártott F-5 típusú vadászrepülőgép áll szolgálatban, a szigetország légierejében. Az utóbbi fél évben már elveszített két repülőgépet a légierő, ez volt rövid idő alatt a harmadik.

A szigetország kormánya új, modern repülőgépek beszerzésének lehetőségét vizsgálja, de felmerült amerikai F-16-osok vásárlásának eshetősége is. Az ország elsősorban egy esetleges kínai támadás elleni védelem céljából kíván modern vadászrepülőgépeket beszerezni, mivel köztudott, hogy Kína saját területeként számol a szigettel. Washington egyelőre nem adta beleegyezését a repülőgépek eladásába, fő okként felhozva Kína negatív hozzáállását a tajvani haderővel kapcsolatban.