Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Bevetésre kész!”

Szöveg: Szűcs László |  2009. július 15. 15:56

Családtagjaik és hozzátartozóik jelenlétében, ünnepélyes keretek között búcsúztatták el a koszovói Pec-be készülő MH KFOR Kontingenst szerdán Szolnokon, az MH Ittebei Kiss József hadnagy Helikopterbázis alakulóterén. A rendezvényen részt vett dr. Füredi Károly, a Honvédelmi Minisztérium szakállamtitkára is.

„Ebben a rekkenő melegben még az aszfalt is megolvadt. Ezek a srácok pedig már legalább fél órája állnak a tűző napon!" – mondta az egyik vendég a szolnoki laktanya alakulóterének szélén, a fák árnyékéban állva, miközben megpróbálta letörölni a homlokáról patakzó izzadságot. „Szerencsére ezeket a gyerekeket kemény fából faragták!" – tette hozzá egy másik, ám a beszélgetés itt félbe is szakadt, mivel felhangzott a felhívójel, megérkezett az elöljáró.

Dr. Füredi Károly, a Honvédelmi Minisztérium védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkára – az alaki szabályzatban rögzítettek szerint – a vezénylő parancsnok jelentésének meghallgatása és az alakzat lejárása után köszöntötte a katonákat. A szokásos „jó napot honvédek!" üdvözlésre azonban ezúttal nem a hagyományos „erőt, egészséget!" válasz érkezett, hanem az alakulatnál a megalakulás óta használt „bevetésre kész!" köszöntés.

Az ünnepségen felolvasták Benkő Tibor altábornagynak, a Magyar Honvédség összhaderőnemi parancsnokának parancsát, amellyel az alakulótéren felsorakozott 205 katonát 2009. augusztus 11-től, 2010. február 28-ig Koszovóba, az MH KFOR Kontingens állományába vezényli.

Búcsúztatójában Füredi Károly kiemelte: a Magyar Köztársaság tíz évvel ezelőtt, 1999-ben csatlakozott a koszovói békefenntartás érdekében létrejött nemzetközi koalícióhoz. Ez az eltelt tíz esztendő az eredmények évtizede volt. A tavaly óta független Koszovó egyre biztonságosabb és nyugodtabb, ehhez pedig jelentősen hozzájárult a magyar katonák egy évtizedes szolgálata is.

– Missziós szerepvállalásunk a Magyar Köztársaság külpolitikájának legfontosabb és leghasznosabb eszköze. Segíti hazánk együttműködését más országokkal, legyen szó szomszédsági politikáról, nemzetiségi kérdésről, vagy bármilyen együttműködésről. Afganisztáni és koszovói szerepünk nemzeti tekintélyt ad. Súlyunk, szavunk van a NATO-ban és az Európai Unióban. A Balkán stabilitása nemzeti érdek. Ezért továbbra is prioritásként kezeljük a Balkán stabilitásának megőrzésében való részvételünket – mondta a szakállamtitkár, hozzátéve: Koszovóban a magyar katonák bizonyították szakmai rátermettségüket és elkötelezettségüket, segítőkészségüket, felkészültségüket és európaiságukat. Azt, hogy más nemzetekkel összefogva Koszovó jövőjét, egy stabil és biztonságos környezet megteremtését szolgálják.

Füredi Károly hangsúlyozta: a júniusi, NATO védelmi miniszteri értekezleten döntés született a szövetség vezette koszovói erő, a KFOR létszámának csökkentéséről. A most 14 ezer katonát számláló NATO-kontingenst – az előzetes tervek alapján – három lépcsőben, másfél év alatt, 2-3 ezer főre csökkentik. A cél az eddigi békefenntartó erő elrettentő célú erővé történő átalakítása. A csökkentés első, az idei év végéig megvalósítandó szakasza Magyarországot érdemben nem érinti. S mivel hazánknak közvetlen nemzeti érdeke fűződik a Nyugat-Balkán stabilitásához, ezért a Magyar Honvédség a létszámcsökkentés mértékéhez képest kisebb arányban mérsékli a jelenlétét Koszovóban.

– Önöknek a szolgálatteljesítés után tudniuk és érezniük kell, hogy a magyar emberek többségének támogatása, elismerése és figyelme övezi a munkájukat. Mert tudják, hogy a misszióban szolgálók magatartásukkal, szolgálatukkal sokat tettek a Magyar Honvédség presztízséért, a magyar katonák nemzetközi elismertségéért – mondta búcsúztatójában a honvédelmi tárca védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkára.

Az állománygyűlést követően Krakkai Csaba alezredes, az MH KFOR Kontingens parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: A kontingens katonáinak többsége Szolnokon, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljnál szolgál, de érkeztek katonák az ugyancsak szolnoki helikopterbázisról, a kecskeméti repülőbázisról, a székesfehérvári híradó és vezetéstámogató ezredtől, a kaposvári logisztikai ezredtől, illetve a tatai és a debreceni lövészdandároktól is. A speciális beosztások többségét pedig a logisztikai ellátó központ, a haditechnikai ellátó központ, a veszélyesanyag ellátó központ, illetve az állami egészségügyi központ állományából töltötték fel.

Az alezredes – aki egyébként a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár felderítő főnöke – hozzátette: az MH KFOR Kontingens hasonló feladatrendszerrel utazik ki a balkáni hadműveleti területre, mint a most is kinn tartózkodó MH KFOR Zászlóalj. A névváltozásnak mindössze annyi az oka, hogy amíg jelenleg két műveleti századdal vesznek részt a magyar katonák a koszovói békefenntartó misszióban, addig szeptembertől már csak egy alegységgel. És a támogató század is kisebb létszámú lesz. Azaz a jelenlegi 310-ről 205-re csökken a Pec-ben szolgálatot teljesítő magyar katonák száma.

A magyar KFOR-kontingens tagjai egyébként két váltásban, augusztus 11-én és 18-án utaznak ki a hadműveleti területre.

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László