Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy teherszállító gép Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 13. 9:01

Lezuhant egy teherszállító repülőgép kedden a Kabul környéki hegyekben – közölte az afgán főváros repülőterének igazgatója. A NATO vezette nemzetközi erők (ISAF) közleménye szerint egy L-100 Hercules típusú repülőt – a C-130-as katonai szállítógép polgári megfelelőjét – érte katasztrófa.

Az ISAF egyik szóvivője azt mondta, hogy Kabultól 25-30 kilométerre keletre zuhant le a NATO-erőknek utánpótlást szállító gép. Az afgán hatóságok és az érintett légitársaság egybehangzóan megerősítette, hogy a repülőgép legénységének mind a nyolc tagja életét vesztett.

Raszuli elmondta, hogy a gép a Kabultól mintegy hatvan kilométerre északra lévő bagrami légitámaszpontról érkezett, és az afgán fővárostól mintegy tíz kilométerre keletre zuhant le. Tudomása szerint hat Fülöp-szigetek-i, egy kenyai és egy indiai állampolgár voltak a repülőn, amely egy amerikai magáncég, a National Air Cargo tulajdonában állt. Az igazgató közölte azt is, hogy a gépen technikai problémák léptek fel a kabuli reptér megközelítésekor, s helyi idő szerint 19 óra 25 perckor tűnt el az irányítótorony radarjainak képernyőjéről.

A New York-i székhelyű, 80 országban működő National Air Cargo nemcsak polgári, hanem katonai célú megrendeléseknek is eleget tesz. Preston Murray, a társaság elnöke megerősítette, hogy valóban lezuhant egy általuk bérelt repülőgép Afganisztánban. A gép egyik alvállalkozójuk, a ghánai székhelyű Trans Afrique társaság tulajdona volt.

A Padzsvok afgán hírügynökség előzőleg azt jelentette, hogy az utánpótlást szállító repülő Pakisztánból Kabulba tartott, s egy afgán közlekedési társaság a tulajdonos. A repülő akkor tűnt el a radarokról, amikor beért a kabuli irányítótoronyhoz tartozó légtérbe. A gép a becsapódás után felrobbant, s az előzetes adatok szerint a legénység minden tagja életét vesztette.

A kandahári mellett a bagrami az egyik legjelentősebb katonai repülőtér Afganisztánban. Az országban állomásozó 152 ezer fős nemzetközi erő ellátásának biztosításához kolosszális tömegű közlekedési eszközre van szükség. A NATO és a Pentagon magáncégek ezreivel kötött szerződést, hogy biztosítani tudja az utánpótlás gördülékeny szállítását.