Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Libanoni területen csapódtak be szíriai lövedékek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 8. 12:24

Észak-libanoni területen csapódtak be július 7-én, szombaton a szíriai tüzérség lövedékei, és öt ember életét oltották ki a helyi lakosok szerint.

Az észak-libanoni Vádi-Háled város lakosai szerint kora hajnalban több ágyúlövedék csapódott be a határ menti térségben, és a déli órákban is robbanásokat és puskaropogást lehetett hallani a határ közelében. Al-Mahatta faluban egy épületet döntött romba egy lövedék, és megölt egy 16 éves lányt, illetve megsebesített egy két- és egy négyéves kisfiút. Egy szomszédos faluban egy nő és egy férfi halt meg, illetve két beduin vesztette életét, amikor rakétagránát csapódott be a sátorukba.

A libanoni hadsereg egy ember halálát erősítette meg, illetve azt is, hogy szíriai lövedékek csapódtak be libanoni területen, de további információkkal nem szolgált.

Michel Szulejman libanoni államfő közleményében sajnálatának adott hangot a halálesetek miatt, és a történtek kivizsgálását ígérte.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló felkelők Észak-Libanon területét használták bázisuknak, a szíriai hadsereg pedig időnként légicsapásokat mért a térségbeli falvakra, és a határon átkelve is üldözte őket, ami feszültséget gerjesztett Libanonban.

Az ottani politikai szereplők erősen megosztottak Szíria ügyében: egy részük Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét támogatja, a többiek a felkelőket. A frontvonal egyik oldalán a szunnita többségű Jövő Mozgalom áll, élén Szaíd Harírival, a Szíria-ellenes libanoni ellenzék vezérével, a másikon az Aszad elnök rezsimjét támogató pártok, amelyek közül az egyik legerősebb a radikális síita Hezbollah mozgalom.