Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Piros Hetes

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. július 8. 10:21

Az afganisztáni hadszíntéren működik a különösen fontos Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT – Operational Mentor and Liaison Team), amelynek munkáját sokan csak felszínesen ismerik.

1595938530
A koalíciós erők egyik fő feladata az afgán fegyveres erők felszerelése és kiképzése; ennek célja, hogy önállóan is képesek legyenek majd a rend és a biztonság fenntartására, miután a külföldi csapatok elhagyták Afganisztánt. A Magyar Honvédség elsődlegesen az Afgán Nemzeti Hadsereget (Afghan National Army) támogatja a felkészítésben.

A Magyarország és Ohio állam (USA) között fennálló államközi szerződés keretében a két fél vállalta, hogy egy közösen működtetett OMLT-csoporttal járul hozzá az afganisztáni újjáépítéshez – ez a legnagyobb létszámú magyar mentorcsoport a hadszíntéren. Az OMLT tábora az északi Baghlán tartományban lévő Khilagay-ben található, nem messze a Pol-e Khomri városában lévő magyar PRT táborától. Mint általában a missziók, ez a küldetés is féléves időtartamú.

Jelenleg a hetedik, Piros Hetes néven ismert váltás teljesíti szolgálatát.
A magyar vezetésű kontingens 50 magyar és 12 amerikai katonából áll. Utóbbiak az Ohiói Nemzeti Gárda tagjai, akik a műveleti csereszabatosság érdekében biztosítják a harcjárműveket és a híradó eszközök nagyobb hányadát. A csapat mentalitását és professzionalizmusát tükrözi az északi régióban legendává vált hivatalos hívóneve is, amelyet a görög mitológiából ismert kétfejű kutyáról, Orthosról kapott. Orthos egyik feje a magyar, a másik pedig az amerikai katonákat szimbolizálja.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 13-án, pénteken megjelenő számában!)