Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbia – a felkelők nagy támadást készítenek elő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 4. 10:56

A líbiai felkelők közölték július 3-án, vasárnap: nagy offenzívára készülnek a következő 48 órában, hogy visszafoglalják a kormányerőktől a Tripolitól délre fekvő településeket, és ezáltal közelebb kerüljenek a fővároshoz, Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fellegvárához.

A felkelők különösen a fővárostól 50 kilométerre lévő, stratégiai jelentőségű Bir el-Gánám kisvárost akarják elfoglalni, ahonnét ágyúikkal már képesek lennének támadni magát Tripolit – mondta a felkelők szóvivője központjukban, a kelet-líbiai Bengáziban.

A felkelők a főváros felé előrenyomulva egy héttel ezelőtt érték el Bir el-Gánám szélét. Harci sikereik nyomán felcsillant a remény, hogy sikerül áttörést elérni az immár négy hónapja húzódó konfliktusban. A kormányerők azonban visszaverték őket, és kénytelenek voltak visszavonulni a berberek lakta Nefúsza-hegységbe.

Pénteken a NATO harci gépei támadták a kisvárost. Korábban a felkelőknek ezen csoportjának dobott le fegyvereket Franciaország.

A NATO gépei szombaton Tripoli egyik keleti peremkerületét, Tadzsúrát támadták.

A líbiai kormány szombaton tüntetést rendezett az ENSZ tripoli képviselete előtt. Ezen mintegy 300 gyerek vett részt, és elítélték a világszervezetet amiatt, hogy „nem képes megállítani a civilek elleni háborús gépezetet".

CímkékENSZNATO