Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idegen földben

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. július 4. 12:03

Az első és a második világháborúban meghalt magyar katonák száma nagyjából ismert, sokuk végső nyughelyéről ugyanakkor keveset vagy éppen semmit sem tudunk. Ezen a helyzeten igyekszik változtatni a tavaly októberben felállt HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal, amelynek munkatársai (folytatva a korábban a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban dolgozó elődök tevékenységét) szemleútjaik során folyamatosan kutatják a háborúk magyar katonaáldozatainak sírjait, hazánkban és külföldön egyaránt.

A hadisírok védelméről az 1949-es genfi egyezmény, illetve az azt kiegészítő – 1977-ben aláírt – jegyzőkönyv rendelkezik, emellett hazánk kétoldalú kormányközi szerződéseket is kötött, amelyek részletesen meghatározzák az érintett felek feladatait, jogait, kötelezettségeit.
– Magyarország eddig hét állammal kötött együttműködési megállapodást: elsőként – még 1995-ben – Németországgal, majd Oroszországgal (1996), Ukrajnával (1998), Moldáviával (2000), Olaszországgal (2004), Szlovéniával (2007), valamint Romániával (2008). Várhatóan még az idén aláírjuk a szerződést a Brit Nemzetközösséggel és Lengyelországgal, míg Szerbiával, Bulgáriával, illetve Szlovákiával a tárgyalások szakaszában járunk.

Az összképhez mindazonáltal az is hozzátartozik, hogy a jelenlegi ismereteink szerint 52 országban vannak magyar hadisírok – mutatott rá Maruzs Roland őrnagy, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal igazgatóhelyettese.
Az egyes országok eltérő gyakorlatot követnek a hadisír-gondozás területén. Az Amerikai Egyesült Államok például a pénzt nem sajnálva keresi a világ csataterein eltűnt, elesett katonáit, hogy aztán a fellelt földi maradványokat hazai földben helyezhessék végső nyugalomra.

Ezzel szemben a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség az exhumálás után nem szállítja haza halottjait, hanem az adott országban, központi temetőkben hantolja el őket; legnagyobb magyarországi központi temetőjük egyébként Budaörsön található, hozzávetőleg 15 000 német katona sírjával.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 8-án megjelenő számában!)