Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbia egymilliárd dollárért vásárol orosz katonai repülőgépeket

Szöveg: JETfly |  2009. október 20. 12:12

Katona-diplomata forrásra hivatkozva látott napvilágot a hír, miszerint Líbia közel egymilliárd dollár értékben vásárol katonai repülőgépeket Oroszországtól. A repülőgépek szállításáról szóló szerződések aláírására, még valószínűleg ez év végén, de legkésőbb a jövő év elején sor kerül. A felek jelenleg a pénzügyi kérdések tisztázásánál tartanak.

Korábban felröppent információk szerint Líbia lehet az első külföldi állam, amely vásárol az új, orosz, többfunkciós vadászrepülőgépből, a Szu-35 típusból, ám akkor a repülőgépek ellenértékét nem hozták nyilvánosságra. Az orosz hírügynökség információi alapján a líbiai légierő 12-15 darabot vásárol a típusból. Líbia mindezek mellett érdeklődést mutat négy darab Szu-30 típusú vadászrepülőgép, valamint hat darab Jak-130 kiképző-harci repülőgép beszerzése iránt is. Ez utóbbiakat, bizonyos információk alapján már meg is rendelte Tripoli. Az orosz Roszoboronexport az információkat ezidáig nem kommentálta.

Az október elején megtartott LAVEX-2009 kiállításon bemutatkoztak az arab országban az orosz Szu-35 és MiG-35 típusú új, orosz vadászrepülőgépek. Nem sokkal később a Roszoboronexport vezérigazgatója Anatolij Iszajkin bejelentette, hogy két szerződés került aláírásra orosz fegyverek és haditechnikai eszközök eladásáról. Mindezek mellett, Iszajkin kiemelte, hogy a két ország gyakorlatilag a hadsereg minden fegyvernemét érintő tárgyalásokat folytat.

2008. áprilisában, Vlagyimir Putyin Tripoliban tett látogatása során a két ország megállapodást írt alá a haditechnikai fejlesztések területén történő együttműködésről.