Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbiában elkoboztak száz harckocsit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 25. 20:56

A líbiai hatóságok elkoboztak mintegy száz harckocsit, amely egy, a régi rendszer híveiből alakult milícia birtokában volt – jelentették be augusztus 23-án, csütörtökön Tripoliban.

A harckocsikat és 26 rakétavetőt a fővárostól, Tripolitól hatvan kilométerre délkeletre fekvő Szuk al-Ahad településen, egy laktanyában találták meg, ahol ennek a milíciának a bázisa volt – mondta el egy sajtótájékoztatón a belügyminisztériumhoz tartozó belbiztonsági bizottság szóvivője.

A kadhafista milicisták forradalmároknak álcázták magukat, és csak a vasárnapi, két ember halálát okozó tripoli robbantásos merénylet vezetett a nyomukra. A hatóságok tucatnyi embert letartóztattak, továbbiakat még keresnek. A csoport Háled Ibrahim Krid nevű vezetőjét egy szerdai akcióban elfogták. A biztonsági erők katonái közül egy meghalt, nyolcan megsebesültek. A laktanyában más nehéz fegyvereket, köztük rakétákat is rejtegettek.

A belügyminisztérium szerint ugyanez a csoport támadta meg június elején a tripoli repülőteret, órákra megszakítva ezzel a forgalmat. Azt hittük, hogy ez a brigád Líbiát és a forradalmat védi, de kiderült, hogy éppen az ellenkezőjét tette – mondta a szóvivő.

A csoport magát hivatalosan a Hűek Brigádjának nevezte, de maguk között csak Moammer Kadhafi Mártír Brigádjaként emlegették a milíciát.