Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Limanowa hőseire emlékeztek

Szöveg: Zeller Zoltán főhadnagy | Fotó: HM HIM |  2021. december 7. 18:32

A lengyelországi Limanowában, a 368. számú első világháborús hősi temetőben december 5-én emlékeztek meg a Nagy Háború egyik legfényesebb osztrák–magyar győzelmének évfordulójáról.

20211207-limanowa 01

A hősi temetőt éppen a csata döntő pillanatainak helyszínén, a Jabłoniec-magaslaton alakították ki. Ott, ahol Muhr Ottmár ezredes, a császári és királyi. 9. gróf Nádasdy huszárezred parancsnoka is hősi halált halt.

A rendezvényen – Władysław Bieda, limanowai polgármester meghívásának eleget téve – részt vett dr. Gerencsér Tibor, Magyarország krakkói főkonzulja, Nedeczky Sándor, hazánk wroclawi alkonzulja, Engelmayer Ákos, korábbi varsói nagykövet, illetve a HM Hadtörténelmi Intézet és Múzeum (HM HIM) delegációja, dr. Kovács Vilmos ezredes, parancsnok vezetésével. A magyar hagyományőrzőket a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület delegációja képviselte.

20211207-limanowa 02

A megemlékezésen beszédet mondott Marek Sukiennik, az „Élő Történelem Egyesülete – Jabłoniec 1914” elnevezésű civil szervezet vezetője, Władysław Bieda polgármester, Muhr Albert, a hősi halált halt Muhr Ottmár ezredes unokája, illetve dr. Kovács Vilmos ezredes. A HM HIM parancsnoka kiemelte a magyar katonák hősiességét, illetve a diadal kivívásában érintett, lóról szállt huszárok bátorságát, akik a Jabloniec súlyos veszteségekkel járó visszafoglalása után orosz rohamok sorát verték vissza.

A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a Muhr Ottmár ezredes halálos sebesülésének helyét jelző emlékgúlát.

A rendezvényt követően a HM HIM delegációja koszorút helyezett el a Limanowa melléki Golców-magaslaton kialakított 369. számú hősi temetőben is, ahol a magyar kiriályi besztercebányai 16. honvéd gyalogezred 14 hősi halott katonája nyugszik.