Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Győrbe látogatott a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa

Szöveg: Sályi Gergő hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. december 7. 18:02

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél tett látogatást és az alakulat feladatrendszerével ismerkedett meg Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa december 7-én Győrben.

Győr_Kaszab_vzls (1)

Kaszab főtörzszászlós Berek Zsolt főtörzszászlós, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Légierő Haderőnemi Szemlélőség vezénylőzászlósának kíséretében érkezett a Pálffy Miklós laktanyába. A vezető altiszteket Könczöl Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka és Inoka Zoltán főtörzszászlós, az ezred vezénylőzászlósa köszöntötte. Könczöl ezredes tájékoztatójában az alakulat szervezeti felépítéséről, aktuális helyzetéről és infrastrukturális adottságairól beszélt, de kitért a feladatrendszerre, a nemzetközi szerepvállalásból adódó kötelezettségekre, a közeljövő feladataira, valamint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program ezredet érintő vonatkozásaira is.

Győr_Kaszab_vzls (8)

A program statikus haditechnikai bemutatóval folytatódott. Kaszab főtörzszászlós megismerkedhetett az ezrednél rendszeresített eszközökkel, így a kis hatótávolságú KUB légvédelmi rakétarendszer, valamint a közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszer elemeivel. A Magyar Honvédség vezénylőzászlósa mindemellett megtekinthette a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként a győri alakulathoz érkezett Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ (Surface-to-Air Missile Operations Centre - SAMOC) telepített változatát, amelyen éppen a gyártó cég képviselői tartottak haladó szintű szoftveres képzést az üzemeltetők és a kezelők számára.

Kaszab Zoltán főtörzszászlós a látogatás során megtekintette a MISTRAL célfelismerő-, és szimulátortermét, valamint tájékozódott a győri katonák életkörülményeiről is.

A program az altisztek számára tartott állománygyűléssel ért véget, amelyen a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa megfogalmazta elvárásait.