Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Locked Shields 2022 - Többnemzeti kibervédelmi gyakorlat

Szöveg: Papp Mirtill Fatime százados | Fotó: NATO CCDCOE |  2022. április 25. 14:49

Április 19. és 22. között rendezték meg a NATO Kibervédelmi Kiválósági Központ (NATO CCDCOE) Locked Shields elnevezésű nemzetközi kibervédelmi gyakorlatát, amelyen 32 nemzet, köztük hazánk is képviseltette magát.

Locked Shields 2022  (1)

A NATO CCDCOE által szervezett gyakorlat során az úgynevezett Blue Team (BT) csapatok feladata volt, hogy megelőzzék és visszaverjék az ellenséges szándékú Red Team (RT) csapat kibertámadásait. Idén 24 BT vett részt nemzeti és többnemzeti csapatként, átlagosan 50 szakértővel. Magyarország első alkalommal mérettette meg magát többnemzeti csapatként, Bulgáriával közösen.

A gyakorlat kiemelt célja volt, hogy a szakemberek szimulált körülmények között gyakorolhassák az együttműködést és a kibertérből érkező kihívásokra történő hatékony reagálást. A kibervédelmi technikai feladatmegoldások mellett a stratégiai döntéshozatalnak, az események jogi aspektusai kezelésének és a médiának is jelentős szerepe volt.

Az éves szinten megrendezett gyakorlat remek lehetőséget biztosít a nemzetek számára, hogy felmérjék és gyakorolják, hogy valós idejű, komplex kibertámadásokat milyen hatékonysággal és gyorsasággal képesek elhárítani.

Locked Shields 2022  (2)

A gyakorlat alapját adó fiktív forgatókönyv szerint egy elképzelt ország kiberfenyegetettsége jelentősen megnőtt, számos összehangolt kibertámadás várható a katonai és polgári informatikai rendszerei ellen. A támadások nem megfelelő kezelése súlyos fennakadásokat okozhat a kormányzati és katonai infokommunikációs rendszerekben, a telekommunikációs szektorban, a vízellátó rendszerekben, az elektromos hálózat működésében, a bankszektorban és az egészségügyi rendszerekben (víruslabor), ami végül nyilvános zavargásokhoz és tiltakozásokhoz vezethet.

A Locked Shields-en – mint a NATO legnagyobb kibervédelmi gyakorlatán – idén 5500 rendszer védelmével kapcsolatos feladatok ellátását kellett biztosítani, amelyek ellen közel 8000 támadás történt.

Locked Shields 2022  (3)