Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lódarázs a rénszarvasok földjéről

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. június 9. 8:52

Akik részt vettek a 2007-es Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató valamelyik napján, bizonyára emlékeznek a spanyol Hornet (Lódarázs) erőteljes és látványos repülésére. Örömmel jelenthetjük, hogy idén sem maradunk a népszerű, eredetileg a haditengerészet számára épült F-18-as bemutatója nélkül.

Ugyanis augusztusban hazánkba érkezik a finn légierő (Ilmavoimat) egyik dupla vezérsíkos Lódarazsa.

A messzi északon elhelyezkedő, semmilyen katonai tömbhöz nem tartozó, semleges Finnország hatalmas, 360.000 km2-es területén mindössze 5,6 millió fős lakosság él. A szomszéd országokkal jó kapcsolatot ápol, a történelmi tapasztalatok alapján mégis komoly önvédelmi haderőt és azon belül egy ütőképes légierőt tart fenn.

1595877047
Jellemző, hogy a hidegháború zűrzavaros évtizedeiben is meg tudták őrizni semlegességüket. Érdekesség, hogy a légierő fejlesztése során mind a nyugati, mind a szintén semleges szomszéd Svédországtól, sőt még a rettegett Szovjetuniótól is vásároltak vadászgépeket. A hazánkban is évtizedekig meghatározó típusnak számító szovjet MiG-21-es mellett alkalmazták a svéd SAAB J-35 Drakeneket is. Ezek a típusok azonban az 1990-es évekre végleg elavultak, így egy megfelelő váltótípusról kellett gondoskodni.

Mivel a finnek kizárólag önvédelmi célokra alkalmazzák a légierőt célszerűnek látszott egy tisztán elfogó-vadász beszerzése. Északi barátaink azonban mégis egy vérbeli vadász-bombázót, méghozzá az amerikai F/A-18 Hornet-et szemelték ki maguknak. Ennek oka, hogy a rendkívül strapabíró, eredetileg haditengerészeti célra épült két hajtóműves, robosztus gépek kiválóan alkalmasak a zord időjárási körülmények között is üzemelni. Ködben, jeges pályákon, erős szélben is bevethetőek és ez fontos volt az északi állam számára. A gépeket azonban olyan konfigurációban vásárolták meg, hogy kizárólag légi célok ellen vethetőek be, így a típusjelzésből ki is maradt az A (attack – támadó) jelölés.