Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Logisztika: nincs megállás

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. április 4. 7:46

Kétségtelen, hogy a hétvégi Kaposvár-Szeged Vivicitta futópárbaj miatt a két város az érdeklődés homlokterébe került. Ez a felfokozott érdeklődés ugyanakkor semmiféle kihatással nincs az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonáira: nekik ugyanúgy végre kell hajtani mindennapi feladataikat, mint máskor, mert ugye logisztika nélkül az ég világon semmi sem működik.

„Köszönöm szépen az érdeklődést, jól vagyunk" – feleli a honvedelem.hu kérdésére Bárdos Antal mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka.

„Munkánk tavaly is volt, és az idei munkatervet nézve idén is lesz. Itt nem lehet időt kérni, szünetet tartani… a logisztika folyamatos tevékenység, az anyagok mozgását egészen a kiindulás ponttól a végcélig mi követjük nyomon" – fűzi hozzá.

A belföldi szállítási feladatokon kívül az ezred alapvető feladata a missziók ellátása, támogatása. Ezekért a feladatokért a Nemzeti Támogató Zászlóalj a felelős. Az ezred szállító zászlóalja alapvetően a belföldi szállítási feladatokat hajtja végre, míg a közlekedéskoordináló század a hadműveleti, harcászati szintű átcsoportosításokat tervezi és elvégzi a forgalomszabályzó, közúti szállítmánykísérő és felvezetési feladatokat is.

A Magyar Honvédség éves értékelő és feladatszabó értekezletén Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka az ezred munkáját értékelve kiemelte: a Boconádi a logisztika zászlóshajója, viszi a prímet a logisztikai feladatok végrehajtásában. Érdekesség, hogy a mindennapos tevékenység mellett a tavalyi évtől a laktanya majdhogynem kiképző bázissá is vált. A felkészülő missziók állománya ugyanis nem csak a logisztikai-pénzügyi felkészítést hajtotta itt végre, ahogy eddig, de az MH Nemzeti Támogató Elem és az ISAF Logisztikai Iskola (CSS) teljes állománya itt készült fel. Ez a felkészülés azonban nem csak a logisztikai ismeretekre korlátozódott, hanem az általános kiképzést is magába foglalta a lövészettől elkezdve egészen a jogi ismeretekig.

Amikor az idei év különleges feladatai iránt érdeklődöm, a parancsnok elmosolyodik és azt feleli: a logisztikusok számára nincs különleges feladat, ugyanakkor minden tevékenység más és más.

„Rossz szóval mondhatnám azt, hogy rutinszerű, de ez nem fedi pontosan a valóságot. Mindig más például az anyagigény. Hol mondjuk lőszert, hol mondjuk pénzt, hol pedig veszélyes anyagot szállítunk. Földön, levegőben és néha vízen is. Ez már önmagában is elég különleges…" – fűzi hozzá.

Fotó: Zrínyi Média archív