Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Logisztikai mentorok kiképzése műveleti területen

Szöveg: MH LMCS |  2011. augusztus 9. 9:17

Az MH ISAF CSS Logisztikai Iskola Magyar Mentorcsoport 2011. július 1-jei hatállyal a Magyar Honvédség új, műveleti területen települő önálló kontingensévé vált. A kontingenssé válás szerves részét képezi a folyamatos és egymásra épülő modulokból álló kiképzés rendszerének összeállítása, kiemelt figyelmet fordítva a műveleti terület sajátosságaiból adódó veszélyhelyzetekre történő felkészülésre.

A kiképzés június utolsó napjaiban kezdődött, amikor az MH ISAF CSS Iskola Logisztikai Mentorcsoport személyi állománya „Roll-over training"-en vett részt. Ennek során a missziós területen adódó váratlan veszélyhelyzetből – például közlekedési baleset, házilag előállított robbanószerkezettel történő támadás – eredő gépjárműborulás okozta sérülések megelőzésének, valamint a sérült gépjármű elhagyásának rendszabályait ismerték meg és a szükséges teendőket gyakorolták be a katonák.

A felkészítést az Amerikai Egyesült Államok hadserege által biztosított, átalakított kiképzési HUMWEE gyalogsági szállító harcjárművön és a hozzá tartozó forgatóállványon hajtották végre. A képzést a mentorcsoport teljes személyi állománya eredményesen teljesítette.

A következő modul július 25-én a gépjármű-vezetési kiképzés volt, amelynek végrehajtásához ugyancsak az US ARMY biztosította a gépjármű-technikai eszközöket és a kiképző állományt. Első lépésként a magyar katonák átfogó elméleti felkészítést kaptak az amerikai hadseregben rendszeresített HMMWV M1114 típusú páncélozott szállító jármű szerkezettanáról és működési elveiről. Ezt követően a mentorcsoport tagjai mintegy 40 perces vezetési gyakorlatot hajtottak végre a Kabul Katonai Kiképző Központ (KMTC) gyakorlóterein.

július 27-én lőgyakorlatok szerepeltek a kiképzés programjában a KMTC által biztosított lőtéren. A magyar katonák elsőként ellenőrizték fegyvereiket, majd a lövészeti szakutasításban előírt 2. számú békeműveleti lőgyakorlatot teljesítették. 

Az elkövetkező hetekben a mentorcsoport állománya a kiképzés következő moduljainak keretében, illetve a csoport-összekovácsolás érdekében tűzpár és köteléklövészetet fog végrehajtani.