Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Logisztikai modernizáció

A Magyar Honvédség jövőjének alappillére

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Nagy Gábor |  2024. február 29. 18:07

„Az önök szolgálata, a logisztika maga működteti, ellátja és biztosítja a Magyar Honvédség rendszerének egészét” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke az MH Anyagellátó Raktárbázisnál tett látogatásán, február 28-án.

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes beszédében kiemelte: a Magyar Honvédség logisztikai rendszere gyökeres változáson fog átesni, amelynek szükségességét az általa logisztikai háborúként jellemzett orosz-ukrán háború tapasztalatai is bizonyítják. A megújítás egyik fontos része – ahogyan azt az Adaptive Hussars 2023 gyakorlaton is tesztelték –, hogy a rendszer jobban támaszkodna az ország civil kapacitásaira, így válsághelyzet esetén a katonák képesek lennének azok szervezésére, vezetésére és irányítására.

„Ehhez menedzser típusú logisztikusokra van szükség, akik értik, hogyan kell megvívni egy háborút. A hadsereget Magyarország fegyveres védelmére készítjük fel, történjen az önállóan, vagy szövetségi keretek között. A jövőben logisztikai rendszerünk legnagyobb kihívása nem a Magyar Honvédség, hanem a beérkező szövetséges csapatok ellátása lesz, erre kell azt felkészítenünk” – szögezte le a Honvéd Vezérkar főnöke.

20240228borondigaboralogisztikaibazison_NG (8)

„Ha a logisztikai és a személyügyi rendszert sikerül modernizálni, akkor a Magyar Honvédség jövője biztosítva van. Nem önmagában a cirkálórakéta, a Gripen vagy a Lynx beszerzése okozza a megújulás képességét, hanem ennek a két alrendszernek az átalakítása és modernizálása” – hangsúlyozta Böröndi vezérezredes, hozzátéve: ezt kiképzések, gyakorlatok, illetve új doktrínák és szabályzatok biztosítják majd. Beszéde után az állomány számára lehetőség nyílt a feladatszabás kapcsán felmerült kérdések feltevésére, végül a látogatás laktanyabejárással zárult.

20240228borondigaboralogisztikaibazison_NG (6)