Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Logisztikusként érzi magát legjobban

Interjú Turzó Albert törzszászlóssal

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy | Fotó: Turzó Albert törzszászlós archívuma, 6. HTK |  2023. január 16. 7:38

Turzó Albert törzszászlós 1993 óta számos fegyvernemnél megfordult, és több beosztásban is kipróbálta magát. Volt hangfelderítő üteg állomásparancsnok, kiképző tiszthelyettes, szakasz-tiszthelyettes, szolgálatvezető, század és zászlóalj vezénylőzászlós, jelenleg az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság logisztikai beosztottja. Édesapja, apósa is katonaként szolgált.

9

Korábban azt nyilatkozta, hogy a tervezés és szervezés áll legközelebb önhöz. Gondolom, ezért lett végül logisztikus.

A pályám során sok helyen jól jött ez a képesség. A veszprémi Hadkiegészítő és Toborzó Központhoz 2018-ban kerültem, de közvetve azelőtt is foglalkoztam logisztikával. Mindig is tudtam, hogy mindennek ez az alapja. Pont ezt szeretem benne a legjobban: szerteágazó, és szerencsére nem csak irodai munkából áll. A parancsnokság logisztikai osztályán sok kolléga dolgozik, a regionális központokban azonban jellemzően egy-két katona. Nyilvántartunk, raktározunk, beszerzünk, kiadjuk a felszereléseket és eszközöket, valamint intézzük a gépjárművekkel kapcsolatos feladatokat. A toborzó rendezvényeken is ott vagyunk, ha szükség van ránk.

8
1

Tudja hasznosítani a korábbi tapasztalatait, vagy ez egy nagyon más terület?

Három évtized alatt kellő rálátásom lett a szakterületre. Az emberi és szakmai kapcsolatok kiépítését nagyon fontosnak tartom, ez sokszor a munkát is megkönnyíti.

Az édesapja hivatása milyen hatással volt önre fiatalkorában?

Ő beszélt rá, hogy katona legyek. Nem erőltette a dolgot, de örült, hogy megfogadtam a tanácsát. Hivatásos főtiszt volt, apósom pedig tiszt. A sorkatonai szolgálat után elöljáróim próbáltak marasztalni, de csak másfél év elteltével jöttem rá, hogy számomra kedvező feltételeket kínál a honvédség. Édesapám tábori tüzér volt, korán bele láttam a katonák életébe, emlékszem, sajnos sokat volt távolt. Követtem a családi példát, én is tüzér lettem. Utólag visszagondolva mindenhol jól éreztem magam, még a szűk másfél évnyi sorkatonai szolgálatról is szép emlékeim vannak. Tapolcán tizenkét, Szentendrén tizenhárom évig szolgáltam. Az első beosztásomat az MH 5. Csobánc Sorozatvető Tüzérezred hangfelderítő ütegénél kaptam.

2

Ma is létező feladatról van szó?

A hangfelderítő üteg egy tüzérségi alegység volt, amely az ellenséges tüzérerők felderítésére szolgált. Elsősorban az eszközök és a lövedékek által keltett hangokat vizsgáltuk, amelyből például megállapítottuk azok kiindulási pontját. Számos gyakorlaton fejlesztettük a képességeinket. A bázispont parancsnokaként nyolc-tíz sorkatonáért, illetve a technikai eszközök karbantartásáért feleltem. Ennek megszűnése után kiképzőként szolgáltam tovább. Sorkatonákkal foglalkoztam, mintegy negyven honvédért feleltem. Később szolgálatvezető lettem, ez nagyobb felelősséggel járt. Kiképzési időszakonként közel kétszáz sorkatonáról gondoskodtunk a bevonulás után, ebbe beletartozott például az elhelyezésük, ruházati ellátásuk, élelmezésük, kiképzésük és az okmányaik ellenőrzése is. Húsz évvel ezelőtt század vezénylőzászlós lehettem, ez anno a legmagasabb elérhető beosztás volt számomra.

Ezután jött Szentendre?

Igen, 2005-től már Szentendrén, a kiképző központban szolgáltam, a Logisztikai Század vezénylőzászlósaként, majd két év múlva, egészen 2011-ig a Helyőrségtámogató Zászlóalj vezénylőzászlósa voltam. Ez ugyanazzal a feladatrendszerrel működött, mint az utána megalakuló Logisztikai Zászlóalj – itt 2018-as áthelyezésemig szintén mozgalmas éveket töltöttem vezénylőzászlósként.

5

Hogy látja, mi kellett ahhoz, hogy jó vezénylőzászlós legyen?

Emberközeli, következetes, de igazságos vezető voltam. A vezénylőzászlósi évek nem múltak el nyomtalanul. Végig jártam a ranglétrát, a legkisebb alegységtől a zászlóalj szintig, de mindig igyekeztem ugyanazokat az értékeket képviselni. Szerintem jól kezeltem az egyre nagyobb felelősséget. Amikor elköszöntem, búcsúbulit szerveztek, és manapság is nagyon jó a kapcsolatunk. Persze a munkahelyi problémáimat sosem vittem haza, és ez fordítva is igaz volt.

6

Ha már itt tartunk: a családja elsőre partner volt a költözésben?

Mivel Tapolcán megszűnt az alakulat, szinte az egész kiképző állománynak Szentendrére kellett áttelepülnie. Szerencsére nem volt kérdés, hogy ők is költöznek velem, jól jött, hogy lakhatásunkat a honvédség támogatta. Hétvégenként általában hazamentünk Tapolcára, majd 2014-ben a család visszaköltözött, én maradtam Szentendrén. Mindig is fontos volt a családom által megteremtett nyugodt lelki háttér.

7

Melyik szakmai sikerére a legbüszkébb?

2008-ban én is az év katonája lehettem, ez az időszak volt karrierem csúcspontja. Büszkén vettem részt a legmagasabb szintű altisztképzésen, az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyamon is.

Mit gondol: ma ugyanolyan vonzó lehetőségeket kínál a honvédség, mint amikor jelentkezett?

Sok mindenben különbözik a fiatal generáció az enyémtől, de nyilván ma is fontosak azok az értékek, amik húsz-harminc évvel ezelőtt. Ma már modernebb környezetben, a legkorszerűbb eszközökkel dolgozhatnak a fiatalok, és a bajtársias légkör, a jó munkahelyi kollektíva is ugyanúgy fontos lehet számukra. Természetesen motiváló a bérezés és a plusz juttatások is, szerintem ezen a téren is jól állunk.