Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Logisztikusok az iszapkatasztrófa helyszínén

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. október 30. 7:18

A Veszprémben szolgálatot teljesítő katonák az elmúlt hetek eseményeihez gyorsan alkalmazkodtak. Szinte naponta jöttek olyan intézkedések, amelyek mögé logisztikai hátteret is biztosítani kellett. A katonáknak ételre, szállásra, utaztatásra, védőfelszerelésre, a gépjárműveknek üzemanyagra volt szükségük ahhoz, hogy az iszapkatasztrófa mentési munkálataiban helytállhassanak.

A két Veszprém megyei települést, Kolontárt és Devecsert érintő ipari katasztrófa következményeinek elhárításába bevont katonai egységek logisztikai biztosításáról Simon Gyula Mátyás mérnök alezredest, az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred Logisztikai Zászlóaljának parancsnokát kérdezte a honvedelem.hu.

Simon alezredes az elmúlt hetek történéseiről elmondta: az ezred első katonái alig néhány órával a két települést

1595909421
elárasztó vörösiszap-áradat után megérkeztek a térségbe. A kárelhárítási munkálatokba bevont katonák logisztikai biztosítását ugyanis a veszprémi alakulat kapta feladatul. Az első három nap a veszprémiek építette ellátó pont Kolontárra települt, ahol ezekben a napokban közel négyszáz katona élelmezését kellett megoldaniuk.

Október 8-án Devecserben állították fel a második ellátó pontot: itt étkezhettek a városban dolgozó katonák. Mivel október 22-én csökkent a mentési feladatokban résztvevő katonák száma, ezért a devecseri ellátó pontot megszüntették.

„Jelenleg – folytatta a parancsnok – napi hetvenöt-nyolcvan katona ellátását biztosítjuk, azaz délben a kijelölt munkahelyekre szállítjuk ki a meleg ételt és a védőitalokat, vagyis a teát és az ásványvizet, valamint a hideg reggeli és vacsora csomagokat.

„A múlt héten újabb feladatot kaptunk – mondta Simon alezredes – egy mozgókonyhát telepítettünk és üzemeltünk be Devecserben." Ebben naponta négyszáz adag ebédet, egészen pontosan egytálételt, készítenek el a kárfelszámolásban résztvevő tűzoltóknak, rendőröknek, valamint mindenkinek, aki a helyszínen önkéntesként dolgozik. A konyhánál a zászlóalj egy szakácsa  huszonnégy órás szolgálatban van, segít a főzésben. Az ételfőzéshez a személyzetet, valamint az ételekhez a nyersanyagot a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség biztosítja.

1595909422
Simon alezredes a térségben lévő gépjárművek üzemanyag ellátásáról elmondta: naponta kétszer fordulnak az üzemanyag szállító járműveik és töltik fel a terepen lévő autókat. A helyzetet bonyolítja az, hogy bár a MOL jótékonysági alapon a civil gépkocsiknak jelentős mennyiségű üzemanyagot ajánlott fel, a cég gépkocsija csak tartályba képes átfejteni az üzemanyagot, a gépkocsik tankjaiba nem. Ezért külön üzemanyag-szállító kocsikat állítottak szolgálatba, amelyek a felajánlott üzemanyagot szállítják ki a két településre és tankolják fel az ott dolgozó gépeket.

Az alezredes kiemelte: a zászlóalj gépjárműjavító műhelye is teljes készenlétben van, a kisebb javításokat itt kell elvégezni, de felkészültek a mentési feladatokra is.

„Nagyon sok gondot okozott az – emelte ki a zászlóaljparancsnok –, amikor több mint háromszáz katonának kellett szállást és fürdetést biztosítani. A laktanya elhelyezési lehetőségei ezt csak átmenetileg és nagyon szűkösen biztosítják." Ebben az időszakban még a Csapat Művelődési Otthonban is hálókörleteket alakítottak ki.

„Ezeket a feladatokat úgy kellett elvégeznünk – mondta befejezésül Simon alezredes –, hogy a készültségi szolgálatokat a nap huszonnégy órájában maradéktalanul kiszolgáltuk és folytattuk a felkészülést az egyéb rendezvényekre, megemlékezésekre, többek között a Logisztikusok Napjának megünneplésére is."

Fotó: A szerző felvételei