Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Görög támogatásból újulhatnak meg a magyar helikopterek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 29. 22:33

Mintegy 600 ezer eurós hozzájárulást remél Magyarország Görögországtól az afganisztáni haderő helikopter-képességének kialakításához – közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter október 29-én, pénteken, miután megbeszélést folytatott görög kollégájával Szalonikiben.

A miniszter telefonon nyilatkozva arról számolt be: arra kérte Evangélosz Venizelosz görög nemzetvédelmi minisztert, hogy országa ajánlja fel azt a korábban zárolt, az afgán hadsereg „forgószárnyas képességének" kialakítására szánt, 600 ezer eurós összeget a magyar félnek.

A felajánlásból a magyar honvédség 3 Mi-17-es helikoptert újítana fel és szállítana Afganisztánba, míg négy gép (egy része Finnország felajánlásából) Magyarországon maradhatna, így összesen 7 helikopterrel lenne gazdagabb a magyar haderő.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy előzőleg tárgyalást folytatott Dragan Sutanovac szerb védelmi miniszterrel, akit hivatalos magyarországi látogatásra hívott meg, és felvetették az együttműködés lehetőségét a katona-egészségügy területén.

Hende Csaba pénteken Szalonikiben részt vett a Defensis hadipari kiállításon, amelyen a HM Arzenál Zrt. (a minisztérium cége) is képviseltette magát. A cég egyébként egy görög céggel közösen elnyert egy 4 millió dolláros, radarfelújítási munkát, amelyet eddig adminisztratív problémák hátráltattak, de – a pénteki tárgyalások hatására – ezek megoldódhatnak – fűzte hozzá Hende.

A magyar miniszter Egyiptomból érkezett Görögországba, ahol az egyiptomi védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásokon áttekintették a közel-keleti térség biztonságpolitikai kérdéseit. Meglátogatta továbbá a Sínai-félszigeten a Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) békefenntartó missziójában részt vevő magyar kontingens mindkét táborát is.

A magyar katonák már 15 éve szolgálnak a Sínai-félszigeten, ahol katonai rendészeti feladatokat látnak el.