Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz hadihajók vietnámi módra

Szöveg: Háború Művészete |  2010. október 29. 20:46

Vietnám megkezdte a Molnija osztályú rakétás korvett építését. A hadihajók építése az Oroszországtól kapott licenc engedély alapján valósul meg. A tervek szerint tíz darab korvettet építenek A hajók építését orosz szakértők felügyelik, akik a szükséges konzultációkat is elvégzik a vietnámi hajóépítőkkel.

Vietnám 2005-ben tizenkét darab Molnija osztályú hadihajót (NATO megnevezése Tarantul) vásárolt Oroszországtól. A megállapodás értelmében két hajót, amelyeket 2007-2008-ban adtak át, az oroszországi Ribinszk városában található hajógyárban építettek meg. A Vietnámban épülő hadihajókat orosz és külföldi fegyverzettel fogják felszerelni.

A Molnija osztályú hajók építéséhez szükséges dokumentációt a szentpétervári „Almaz" központi tervezőiroda bocsátotta a vietnámi fél rendelkezésére.

A nemzeti haditechnikai együttműködési szolgálat információja szerint a az ázsiai országgal  kötött licencszerződés ellenértéke mintegy egymilliárd dollár.

A Molnija osztályú hadihajó vízkiszorítása közel 500 tonna, legnagyobb sebessége 40 csomó.

1595909420
A hadihajó fegyverzetéhez tartozik nyolc 3M24E Uran típusú hajóelhárító rakéta, négy indítóállás „Igla" légvédelmi rakéták kilövésére 24 rakétával, 76 milliméteres univerzális ágyú és egy 30 milliméteres légvédelmi gépágyú.

Napjainkban Vietnámban – egy 2006-ban kötött megállapodás értelmében – két „Gepárd 3.9" korvett beszerzése is folyamatban van. Az első korvettet 2009 decemberében bocsátották vízre az oroszországi Tatársztárban és várhatóan 2010 végéig át is adják a megrendelő ázsiai ország számára.