Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vízalatti csapás

Szöveg: Háború Művészete |  2010. október 29. 18:40

A cím alapján a hír főszereplője lehetne egy ballisztikus rakéta is, ám kissé eltérő fegyverről lesz szó a következőben: elvégezték a Scalp robotrepülő első víz alatti indítását. Az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia hajóiról és tengeralattjáróiról régóta alkalmazzák az amerikai Raytheon BGM-109 Tomahawk különféle változatait, ám most az európaiak is be akarnak törni a piacra.

Az európai fegyvergyártó óriás, az MBDA aktívan dolgozik a levegőből indítandó Storm Shadow (vagy más néven Sculp) csapásmérő robotrepülő haditengerészeti változatán. Már évek óta kész a hajók ellen specializált verzió, eddig csak repülőgépek fedélzetéről volt indítható, ám egy gyorsítórakéta, valamint némi szigetelés és szoftveres változtatás segítségével immáron hajófedélzetről, vagy tengeralattjárók torpedóvető csövéből is lehet majd alkalmazni.

A gyártó a minap közzétette, hogy szeptemberben egy norvég öbölben sikeres víz alatti indítást hajtottak végre a fegyverrel, jobban mondva csak egy részével, újabb sikeres mérföldkövet teljesítve a 2011-re tervezett első éleslövészet felé vezető úton.
„A víz alatti indítás, mely csupán néhány másodpercig tartott, egy norvég fjord vizében jelentős mélységről történt. A teszthez a Sculp hátsó részét használtuk fel, melyet vízhatlanná és nyomásállóvá tettünk, továbbá számos mérőműszerrel szereltük fel." – állt az MBDA jelentésében.
Júniusban egy fregatt fedélzetéről végeztek próbaindítást.

A hajófedélzeti változatnak 2013-ra kell elkészülnie, a tervek szerint ekkor áll majd hadrendbe a FREMM többfeladatú fregattok fedélzetén. A vízalatti indítás lehetőséget biztosító variáns számára még 2017-ig van idő, ekkorra várják ugyanis a franciák a nukleáris meghajtású Barracuda tengeralattjáróikon.