Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jövőre derül ki, sikeres volt-e a kandahári offenzíva

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 29. 17:06

A dél-afganisztáni Kandahár tartományban indított NATO-offenzíva bátorító jeleket mutat, de jövő júniusig várni kell annak megállapításával, hogy a nemzetközi erők valóban egyértelmű sikert értek-e el a tálibokkal szemben – közölte csütörtökön Nick Carter brit tábornok, a körzet főparancsnoka.

Kandahár környéke az Afganisztánt 2001-ig kormányzó tálibok egyik fellegvárának számít, s a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő, az ISAF – az afgán kormánycsapatok támogatásával – nemrégiben nagyszabású hadműveletet indított a terület teljes felszabadítására. Carter szerint a katonai akciók révén sikerült megtisztítani a legfontosabb közlekedési útvonalakat, megzavarni a tálibok utánpótlását, s általában is javult a biztonsági helyzet.

Mint mondta, egyre gyakoribb, hogy az afgánok megmutatják a nyugati katonáknak, hol helyezték el a felkelők pokolgépeiket. Emellett immár a tálibok bázisának számító pastu népcsoportból is jelentkeznek az afgán kormányerőkbe.

„Ezek bátorító jelek. De semmiképp sem lehet mindezt bizonyítéknak tekinteni arra, hogy elértük céljainkat" – mondta a tábornok, aki Afganisztánból nyilatkozott egy videokonferencia keretében amerikai újságíróknak.

Carter szerint jövő júniusig kell várni, hogy bizonyosak lehessenek: az elmúlt hónapokban elért eredmények valósak. Télen ugyanis általában szünetelnek a harcok (a tálibok rejtekhelyeikre vonulnak vissza, mert lombtakaró hiányában nehezen tudnának észrevétlenül hadműveleteket indítani), tavasszal pedig az afgánok jelentős része az ópium alapanyagául szolgáló mák begyűjtésével foglalkozik.

Az afgán kormányzat ugyanakkor sokkal optimistább Carternél: a kabuli védelmi minisztérium szóvivője szerdán azt mondta, hogy a kandahári hadművelet utolsó szakaszához érkezett, az ellenség nem akar tovább harcolni, s a csapatok immár főként az aknák felszedését végzik.