Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lovagrendi elismeréseket vehetett át a Honvédkórház két vezetője

Szöveg: MH Egészségügyi Központ | Fotó: a központ felvételei |  2022. február 27. 7:27

Ünnepélyes keretek között tüntette ki a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend dr. Kopcsó István vezérőrnagyot, az MH Egészségügyi Központ parancsnokát és prof. dr. Wikonkál Norbertet, a Honvédkórház főigazgatóját február elején.

honvéd_1

Az elismerések adományozását a lovagrend Magyar Nagyperjele, dr. Pellek Sándor PhD orvos ezredes, mellkassebész főorvos, a Magyar Honvédség főszakorvosa kezdeményezte, a parancsnok és a főigazgató a COVID-19 elleni védekezésben betöltött kiemelkedő szerepe és a krízis során tanúsított magatartása kapcsán, amellyel követendő példaképpé váltak a fiatalok és az utókor számára.

honvéd_2

A lovagrend gyökere egészen a keresztes háborúkig vezethető vissza, ahol a rend által fenntartott ispotályokban a szerzetesek biztosították a lovagok részére az akkor lehetséges legjobb orvosi ellátást. A ma Magyarországon működő szerveződésének tagjai feladatuknak tekintik a törődést a betegekkel, illetve minden szükséget szenvedő embertársukkal és elkötelezettek abban, hogy a társadalomban fenntartsák ennek eszméjét, magáénak vallva az udvariasság, a szolgálat, a becsület, a hűség és a jótékonyság lovagi erényeit.

honvéd_3