Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lövész tanfolyam kezdődött Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvétele |  2021. március 2. 9:05

Megkezdődött a lövész altiszti szakmai tanfolyam az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében március elsején, hétfőn.

A lövész altiszti szakmai tanfolyam az „Acélkocka”, öt lépcsőből álló altisztképzési rendszer második moduljának a része, ahol a jövő rajparancsnokát és rajparancsnok-helyettesét képzik. A több, mint négy hónapos képzés most kezdődő része azért hasznos, mert a résztvevők a katonai szervezetnél már meg is szerzik a későbbi beosztásukhoz fontos csapatgyakorlatot.

A Magyar Honvédség altiszt képzését tekintve legnagyobb létszámú szakmai tanfolyamot harmincnyolcan kezdték meg a hódmezővásárhelyi laktanyában. Közülük tizenöten a polgári életből érkeztek a képzésre, a többiek pedig belső toborzással jelentkeztek, tehát már korábban is a Magyar Honvédség állományába tartoztak. A dandárnál ez a tanfolyam már a második lövész szakmai képzés, a kiképzők most a 62. Lövészzászlóalj katonái lesznek.

Hmvhely_lövész_tanfolyam

A megnyitón Tóth István ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében hangsúlyozta, hogy a tanfolyamon résztvevők katonai karrierjük egyik mérföldkövéhez érkeztek. „A tanfolyam meghatározó lesz az önök pályafutására. Az itt megtanult ismeretek nagyon hasznosak és egy jó alapot adnak a későbbi beosztásaik során megszerzendő magasabb szintű tudásnak is.Itt megtanulják, hogy hogyan vezessék a beosztottjaikat, akiket majd önökre bíznak” – mondta a parancsnokhelyettes.

Ezt követően Gombos Sándor főtörzszászlós, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár vezénylőzászlósa a korábban szerzett tapasztalatokara tért ki beszédében. „Az altisztté válás első szakaszát mindenki sikeresen teljesítette, most a szakmai tudás megszerzése vár önökre. Kérem, hogy a gyakorlati képzés mellett továbbra is kiemelkedő figyelmet fordítsanak az elméleti tananyag elsajátítására” - hangsúlyozta Gombos főtörzszászlós. 

A tanfolyamot sikeresen teljesítők az altiszt avatást követően kerülnek majd beosztásba a különböző katonai szervezeteknél.