Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lövészeten a zászlóaljtörzs

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 21. 18:23

Gépkarabéllyal és pisztollyal hajtottak végre éles lövészetet február 20-án a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi lőterén az 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj törzsében szolgáló hivatásos és szerződéses katonák.

„ … Ezért a Sárga ország területén állomásozó ENSZ csapatok által üzemeltetett ellenőrző-áteresztő ponton az önök által szolgálatban lévő állományának a feladata, a civil forgalom ellenőrzése Zombia város határában. Fordítsanak kiemelt figyelmet a személyek és a gépjárművek alapos átvizsgálására. HUMINT csoportjaink több forrásból is megerősített információk alapján jelentették öngyilkos merényletek valószínűségét, amelyet gépjárműbe szerelt házi készítésű robbanószerkezettel – VBIED – vagy testre erősített robbanószerkezettel – SBIED – kísérelnek meg elkövetni öngyilkos merénylők. Az önök feladata megakadályozni és feltartóztatni ezeknek, az elemeknek az átszivárgását…." – ismertette Varga Csaba István főhadnagy lövészetvezető a kialakult helyzetet.

A rövid, ám annál lényegre törőbb harcászati helyzetbeállítás után került sor a felderítő zászlóalj törzse által végrehajtott, úgynevezett nem háborús feladatokra történő felkészítés 1.számú különleges lőgyakorlatra, melynek során a célokat gépkarabéllyal és pisztollyal is leküzdötték. A lőgyakorlat, ami során törekedtek az angol nyelvű kifejezések használatára „jó" értékeléssel zárult.

„Önmagában véve mindez ez nem tűnhet kiemelkedő eseménynek, hiszen a törzs feladatai közé tartozik az is, hogy példát mutasson az alegység parancsnokoknak és a beosztott katonáknak. Mindezek mellett a zászlóalj kiképzési foglalkozásai során kiemelt figyelmet fordítunk a harcászati helyzetbe állításra, mely megnöveli a feladat végrehajtásának fontosságát." – értékelte a lövészetet Nyíri Sándor őrnagy a felderítő zászlóalj törzsfőnöke.