Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lövöldözés az izrael-palesztin határon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 2. 14:31

Meghalt egy izraeli katona és egy palesztin fegyveres június 1-én, pénteken az Izrael és a Gázai övezet határán történt incidensben –közölte az izraeli hadsereg. A közlemény szerint „az izraeli hadsereg Goláni dandárjának egy katonája meghalt ma reggel”.

A palesztin fegyveres, akinek a kiléte egyelőre nem ismeretes, az enkláve felől érkezve átjutott a megerősített határzáron, és tüzet nyitott a katonákra, akik viszonozták azt – olvasható a dokumentumban.

Palesztin szem- és fültanúk robbanást és lövöldözést hallottak az övezet déli határán, az egyiptomi határhoz is közel fekvő Abaszan falu közelében. Mint mondták, az izraeli katonák füstbombákat vetettek be, a levegőben pedig helikopterek köröztek. Mások azt közölték, hogy izraeli harckocsik átlövései tüzet okoztak földjükön.

Az iszlamista Hamász uralta tengerparti földsáv és Izrael határa március óta nagyrészt nyugodt, de a péntekihez hasonló incidensek mindig felidézik a feszültség kiéleződésének lehetőségét. A mostani határáttörést még senki sem vállalta magára, de a katonai közlemény szerint „a Hamász terrorszervezet az egyedüli felelős a Gázai övezetből kiinduló minden terrorcselekményért".