Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lövöldözés Isztambulban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 27. 14:43

A török rendőrség rajtaütött egy szélsőbaloldali csoport rejtekhelyén hétfő hajnalban Isztambulban. Az akcióban kilenc ember, köztük hét rendőr megsebesült – közölték török hírtelevíziók és az isztambuli kormányzó.

A rajtaütés közép-európai idő szerint fél 5-kor kezdődött a város ázsiai részén fekvő Bostanci kerületben, és ez idő szerint is tart.

Muammer Güler kormányzó elmondta, hogy az éjszaka mintegy 60 rajtaütést hajtottak végre szélsőbaloldali, kurd és radikális iszlám csoportok ellen. A razziasorozatban tíz gyanúsítottat őrizetbe vettek. “Látványos fegyveres támadásokra készültek a közeljövőben. A rendőrség rengeteg fegyvert, pokolgépet és álcázott robbanószerkezetet foglalt le" – tette hozzá.

Az Anatólia hírügynökség szerint országszerte hét városban tartottak razziákat, és összesen 50 embert fogtak el.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy a rajtaütéseket május elseje előtt hajtották végre, amikor a török rendőrség rendszerint riadószültségben van, mert a hatóságok tartanak a militáns baloldali csoportok utcai zavargásaitól.

A razziasorozat keretében Isztambul Bostanci kerületében hajnalban rendőrök vettek körül és rohantak meg egy társasházat, amelynek egyik lakásából tüzet nyitottak rájuk. Az épülethez rohamrendőrök érkeztek, gépfegyverekkel lövik a lakásban lévőket, és könnygázt is bevetettek. Időnként robbanások döreje hallatszik – jelentették török hírtelevíziók.

1595886365
Egy szemtanú a Haber Türk tv-nek arról számolt be, hogy a lakásból szélsőbaloldali jelszavakat kiabálnak, és egy vagy több pokolgépet dobtak a rendőrök közé, akik közül többen megsérültek a robbanásban. Az isztambuli kormányzó és a város rendőrfőnöke is a helyszínen tartózkodik. A társasház felett rendőrségi helikopter köröz, a közelben tűzoltók és mentők állnak készenlétben.

A Haber Türk szerint két civilt is eltaláltak eltévedt golyók. Az egyik egy operatőr, aki csak könnyebb sérülést szenvedett, a másik férfi azonban élettelenül, vértócsában hever a földön a ház közelében. Egyelőre nem tudni, hogy meghalt-e, az újságírókat elküldték a helyszínről. A Haber Türk úgy tudja, hogy a férfi egy kíváncsiskodó volt, aki az újságírók mellett állt a rendőrkordonon kívül.

Ellentmondásos hírek érkeztek arról, hányan barikádozták el magukat a lakásban. Az isztambuli kormányzó és az NTV török hírtelevízió egy – más források három – fegyveresről beszélnek. A kormányzó szerint a lövöldöző férfi egy földalatti szélsőbaloldali csoport tagja, de a szervezet nevét nem közölte. Hozzáfűzte, hogy a fegyveres sok lőszert és robbanószerkezetet halmozott fel, ezért tud több tucat rendőrrel szemben is órákon át kitartani.

Hírügynökségek két ismertebb szélsőbaloldali szervezetet hoztak összefüggésbe az ellenálló fegyveressel. Az egyik az 1994-ben alapított, földalatti MLKP (Marxista-Leninista Kommunista Párt), a másik a kurd felkelőkkel kapcsolatban álló Forradalmi Különítmény. Utóbbi decemberben vált ismertté, amikor magára vállalta a konzervatív iszlám kormánypárt egyik irodája elleni robbantást, amelyben egy rendőr meghalt, és kilenc civil megsérült.