Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több tucat gránát a szántóföldön

Szöveg: Szűcs László |  2009. április 27. 13:24

A 17. héten, azaz április 20–26-a között 94 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 25 esetben kellett soron kívül intézkedniük. Szalay Attila zászlós kiképző tűzszerész a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 595 bejelentést kaptak.

Április 20-án a főváros XV. kerületében, a Határ út és a György utca sarkán, földmunkálatok közben került elő egy második világháborúból visszamaradt 75 milliméteres páncéltörő gránát és egy 81 milliméteres repesz aknagránát. A veszélyes szerkezeteket a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Szintén ugyanezen a napon és ugyancsak a fővárosban, az első kerületben is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Az Ybl Miklós téren, ciszternacsatorna ásás közben bukkantak a munkások néhány világháborús robbanószerkezetre. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – összesen egy 152 milliméteres repeszgránátot, egy német gyártmányú kézigránát fej részét, valamint egy 81 milliméteres aknavető gránátot talált a földben. Utóbbit a közelben kijelölt helyen megsemmisítették, a többi robbanószerkezetet pedig a központi gyűjtőbe szállították.

Április 24-én a Pest megyei Hévízgyörkön, a település határában található szántóföldön, mezőgazdasági munkálatok közben több, világháborús aknavetőgránátot fordított ki a munkagép a talajból. A munkások természetesen azonnal értesítették a tűzszerészeket, akik a terület műszeres átvizsgálása során összesen 75 darab, 82 milliméteres aknagránátot, hét darab három centiméteres repesz puskagránátot, valamint négy darab puskalőszert találtak. A szerkezeteket a Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.