Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magasan átlag feletti a katonák és a honvédelmi alkalmazottak átoltottsága

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Nagy Gábor |  2021. június 10. 22:15

A Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában tartották a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum második negyedévi ülését június 10-én, csütörtökön. A katonák és honvédelmi alkalmazottak érdekeit szolgáló rendezvényt Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára nyitotta meg.

hm_erdekegyezteto (5)

A munkáltatói, illetve a munkavállalói oldal – azaz a Honvédszakszervezet, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége - megjelent képviselőit Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztályának vezetője köszöntötte. Megnyitóján Szabó István honvédelmi államtitkár tájékoztatta a feleket a közelmúltban történt személyi változásokról és a fórumot érintő hatásairól. Mint elmondta: dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy Magyar Honvédség parancsnoki kinevezésével a honvédelmi tárcánál megszűnt az általa addig ellátott humánpolitikáért felelős helyettes államtitkári beosztás. Az érdekképviseletekkel fenntartott kapcsolatok gondozása és a fórumon tárgyalt kérdések, felvetések, megoldandó feladatok megválaszolása a továbbiakban a honvédelmi államtitkári feladatkörbe fog tartozni.

Az idén első alkalommal személyes részvétellel megtartott ülésen szó esett az első negyedévi rendezvényt is virtuális térbe szorító koronavírus-járvány hatásairól, illetve a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnoksága által tett intézkedésekről. Amint az a beszámolók egyikén is elhangzott: nehéz időszak áll a szakemberek mögött, mert menetközben, folyamatában kellett kialakítani azokat a körülményeket, amelyek az eredményes járványkezelést és az egészségügy biztonságos fenntartását lehetővé tették.

hm_erdekegyezteto (3)

Szakszervezeti kérdésre válaszolva Szabó István kijelentette: soha nem volt és nem is lesz olyan szándék, a tárca vagy a parancsnokság részéről, amely bármilyen negatív megkülönböztetésben – például a munkahelyekre történő beléptetésben – részesítené azokat a katonákat és honvédelmi alkalmazottakat, akik nem oltatják be magukat. Kiemelte, hogy ahogy eddig is, ezután is csak olyan speciális beosztások és területek esetében lesz elvárás a magas átoltottság ösztönzése, mint például a határvédelmi feladatokat ellátók, vagy a missziós feladatok személyi állománya. Válaszában Szabó István aláhúzta azt is, hogy a Magyar Honvédség átoltottsága magasan a társadalmi átlag felett áll, s mindemellett bőven áll rendelkezésre vakcina, kifejezetten a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség munkavállalói számára elkülönítve. Hozzátette: mindenkit támogatnak abban a döntésben, hogy felvegye az oltást, de kötelezni továbbra sem fognak senkit.

A számos napirendi pont mellett a jelenlévők beszámolót hallgathattak meg a Honvéd Kadét Program jelenéről, amelynek egyik alapvetése, hogy a honvédelmi nevelés nem katonai toborzás, sem pedig kiképzés, mindössze pályára irányító, a katonai életpályát bemutató tevékenység. A program három szinten működik. Az első szinten a frissen csatlakozó oktatási intézmények foglalnak helyet, jelenleg 75 iskola ismerkedik a rendszerrel és tart honvédelmi alapismeretek tantárgyban oktatást. Három év elmúltával az intézmények dönthetnek úgy, hogy a második szintre lépve vállalják-e a honvéd kadét szakképzés biztosítását is. Jelenleg 10 iskolában érhető el ez a képzési lehetőség. A harmadik szintet egyedülállóan a debreceni Kratocvhil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium alkotja, ahol az általános oktatás mellett honvéd kollégiumban biztosított a fiatalok honvédelmi nevelése.

 

hm_erdekegyezteto (1)

A rendezvényen elhangzott, hogy a következő tanévtől, vagyis ez év szeptember elsejétől már Nyíregyházán is működik majd honvéd kollégium, ahová a helyi Vasvári Pál Gimnáziumból és a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai jelentkezhetnek, kezdetben huszonöten.

A Honvéd Kadét Program célja, hogy a jelenlegi 86 partneriskolát 200-ra bővítse, azaz minden járásban legyen legalább egy olyan oktatási intézmény, ahol a fiatalok honvédelmi ismereteket is választhatnak tantárgyul.

A honvédségi üdülők kapcsán kiderült, hogy a rendelkezésre álló nyolc rekreációs intézmény közül hét május 28-a óta ismételten fogadhat pihenni vágyókat. Egyedül a 4. számú mátraházi üdülő nem fogad igényjogosultakat és hozzátartozókat, a terület izolációs és járvány elleni védekezésben betöltött szerepe miatt.

hm_erdekegyezteto (13)

Dr. Sticz László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke előadásában beszámolt a HM és MH szétválasztását célzó folyamatok leglátványosabb pontjáról, mégpedig a Magyar Honvédség Parancsnokságának Székesfehérvárra való költözéséről. Kijelentette: 2019-ben azt tervezték, hogy a költzést 2021. szeptember végére valószínűleg végre tudják hajtani, de legkésőbb 2021. december 31-ig. Most ez a megkötött szerződések által olyan módon lesz biztosítható, hogy a munkálatokkal el kell készülni az év végéig, de az még nem jelenti, hogy tudnak költözni, hiszen a hatósági és egyéb átvételi eljárásokat követően lehet csak azt megtenni. Június első napjaiban már átvették a kivitelezők azokat a székesfehérvári épületeket, amelyek felújítása elengedhetetlen.

A projekttel kapcsolatban Szabó István hozzátette, hogy a költözés a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kiemelt feladata, de ennek fontos része az érintett személyi állománnyal való empatikus és folyamatos egyeztetés és tájékoztatás.