Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Magasra tették a lécet”

Évértékelő és feladatszabó állománygyűlés Győrben

Szöveg: Sályi Gergő hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 7. 14:31

„Önök a tavalyi év során véghez vitt munkájukkal magasra tették a lécet” – fogalmazott Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél tartott éves értékelő és feladatszabó állománygyűlésen, április 6-án, Győrben, a Pálffy Miklós laktanya művelődési otthonában.

Évértékelő_Győr (1)

Minden évben elérkezik a pillanat, amikor a katonai szervezetek előző évben végrehajtott feladataiból és teljesítményéből mérleget von az elöljáró és az adott alakulat vezetője, valamint meghatározzák a következő év kapcsán támasztott elvárásokat. A győri rendezvényen - amelyen Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese mellett részt vett Kozmér István ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) Személyzeti Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke, valamint Zentai László ezredes, az MHP Légierő Haderőnemi Szemlélőség haderőnemi irodavezetője is - Könczöl Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka az elmúlt év fő feladatai közül kiemelte a migrációs válsághelyzet, valamint az egészségügyi veszélyhelyzet kezelése kapcsán hozott erőfeszítéseket. Szólt aról is, hogy az alakulat - a számos gyakorlaton való részvétel mellett - sikeresen teljesítette a a Magyar Honvédség NATO részére felajánlott közepes lövészdandár Mistral légvédelmi rakéta alegységének nemzeti harcászati képességellenőrzését. Elhangzott: az ezredtől tavaly jelentős erőfeszítéseket igényelt a négy alkalommal megtartott alapkiképzés levezetése, valamint az Acélkocka Altisztképző Rendszer légvédelmi rakéta- és tüzér altiszti szakmai tanfolyamának, illetve a honvéd tisztjelöltek kihelyezett képzéseinek és csapatgyakorlatának biztosítása is. Hosszú távon is kimagasló jelentőséggel bír, hogy az elmúlt évben megérkezett a Pálffy Miklós laktanyába a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során beszerzett, 21. századi csúcstechnológiát képviselő Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ (SAMOC) telepített eleme.

Évértékelő_Győr (2)

Az ezred parancsnoka szakterületenként és alegységenként értékelte az elmúlt év tevékenységét, összegzésében pedig felsorolta az ezred erős oldalait; köztük a váratlan feladatokra történő reagálóképességet, a Magyar Honvédség küldetéseihez való feltétlen lojalitást, a fegyvernemi kultúra ápolását, a tudatos gazdálkodást, a laktanya épületeinek, infrastruktúrájának fejlesztését, valamint a fizikai felkészítés feltételrendszereinek javítását.

„Az ezred egy rendkívül komplex teendőkkel és óriási kihívásokkal teli, de szép szakmai feladatokban is bővelkedő évet hagyott a háta mögött, mely során a teljes személyi állomány, honvédelmi alkalmazottak és katonák egyaránt, példaértékű elkötelezettséggel, esetenként erőn felüli áldozatvállalással, a legjobb tudásuk szerint végezték a számukra meghatározott feladatokat” – húzta alá a parancsnok.

Évértékelő_Győr (4)

Könczöl ezredes a továbbiakban az alakulatot érintő legfontosabb idei feladatokról beszélt. Mint fogalmazott: az ezred katonái továbbra is részt fognak venni a Magyar Honvédség jelenleg legmagasabb prioritással bíró műveleteiben, a keleti országrészben zajló határvédelmi és humanitárius feladatok ellátásában, valamint a migrációs válsághelyzet kezelésében. A Magyar Honvédség NATO részére felajánlott közepes lövészdandár Mistral légvédelmi rakéta alegységének pedig idén teljesítenie kell a nemzeti CAPEVAL (Capability Evaluation) képességellenőrzést. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program alakulatot érintő elemei sem állnak le: elkezdődik a Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ telepített változatának rendszerbe állítása, valamint hamarosan megérkeznek az eszköz mobil elemei. Mindemellett pedig hangsúlyosak lesznek a közeljövőben várható, norvég-amerikai NASAMS légvédelmi rakétarendszer fogadásának előkészületei is.

Évértékelő_Győr (5)

„Az önök szakértelmére elengedhetetlen szükség van, hiszen a korszerű harc megvívásának alapfeltétele a légvédelmi képesség hatékony működtetése” - mondta az értekezleten Sándor Zsolt vezérőrnagy. A Magyar Honvédség parancsnokának helyettese felhívta a figyelmet az intenzív kiképzés fontosságára, majd gratulált a 2021-ben elvégzett feladatokhoz és sok sikert kívánt az idei teendőkhöz.

A rendezvény zárásaként átadták – az ezred parancsnoka által alapított – „Alakulat katonája” kitüntető címet, amit - beosztásaiban huzamos időn át végzett, kiemelkedő teljesítménye, teljesítményértékelése, illetve szakterületén végzett eredményes munkája elismeréseként - idén a Mistral légvédelmi rakétaosztály kiváló altisztje, Leposa Péter Richárd főtörzsőrmester vehetett át.

Évértékelő_Győr (3)