Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar csatlakozás a német többnemzeti légiszállítási programhoz

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2020. szeptember 24. 9:00

A Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing, HAW) után a Magyar Honvédség egy újabb többnemzeti légiszállító egységhez csatlakozott.

20200918_A400M_HUNG_AirChief_JoH_0018

2020. szeptember 18-án a németországi Wunstorfban találkozott Ingo Gerhartz altábornagy, a Német Légierő szemlélője és Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőnemi szemlélője (légierő) annak a megállapodásnak a szentesítésére, amelynek értelmében egy magyar repülőműszaki mérnök nevezésével a Magyar Légierő csatlakozott a német fél által létrehozott Többnemzeti Légiszállítási Egységhez (Multinational Air Transport Unit, MNAU).

Az MNAU az Európai Légiszállítási Parancsnokság felügyelete alatt, a német 62. Légiszállítási Ezredre épülve végzi a munkáját. Az Airbus A-400M Atlas szállító repülőgépekből álló tekintélyes méretű flotta mind a stratégiai légiszállítási képesség, mind pedig a légi utántöltő kapacitás vonatkozásában rendelkezésére áll az egységhez csatlakozó országok igényeinek függvényében. Hazánk légiereje az első (az alapító német mellett), amely tagja az MNAU-nak, ám a későbbiekben több, jelenleg is tárgyalást folytató ország is követi majd a sorban.

20200918_A400M_HUNG_AirChief_JoH_0125

A csatlakozással összefüggésben Gerhartz altábornagy kiemelte a magyar és a német légierő kiváló kapcsolatát, amelyet ez az együttműködés is tovább erősít. Segít elmélyíteni a H145M helikopter projektnek, a SAMOC légvédelmi rakéta hadműveleti központ beszerzésnek, a légierős irányítási és vezetési tanfolyamoknak, valamint a magyar JAS-39 GRIPEN repülőgépek részvételével történő, közös többnemzeti légicsoport (MAG) gyakorlatoknak köszönhetően kialakult stabil, kétoldalú kapcsolatot.

Kilián vezérőrnagy válaszbeszédében kihangsúlyozta a két légierő közötti kapcsolat fontosságát. Hozzátette: az MNAU-hoz való csatlakozásunkkal egyértelmű jelét adtuk annak, hogy a két légierő közötti kapcsolat minősége kiemelkedő, továbbá a jövőben lehetőség szerint több fővel is szeretnénk képviseltetni magunkat az egység színeiben.

A magyar repülő-műszaki tiszt beiktatását követően a két légierő vezetője egy A-400M fedélzetén a csehországi Ostravába utazott, ahol a „NATO-napok” elnevezésű rendezvényen vettek részt. Kilián vezérőrnagy az eseményen a jelen levő magyar JAS-39 bemutató csoporttal egyetemben képviselte hazánkat és szakmai egyeztetést folytatott többek között a SAAB és az Aero Vodochody képviselőivel, valamint találkozott a Rheinmetall Defence jelenlévő vezetőivel is.

20200919_NATO_Days_Ostrava_JoH_0369