Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar értékek filmfesztiválja Balatonakarattyán

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: MH RKKK |  2023. szeptember 4. 19:55

A helyi magyar kultúra értékeit bemutató portréfilmeket zsűriztek a 9. Kulturális Filmek Fesztiválján augusztus 31. és szeptember 3. között, az MH Rekreációs Kiképzési és Konferencia központban, Balatonakarattyán.

MV_20230902.10223

A pályázók egy legfeljebb öt és fél perc hosszúságú portréfilmmel nevezhettek a fesztiválra, melynek egyik védnöke Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter volt. A résztvevőknek egy olyan személyt kell bemutatniuk, aki az adott országban a helyi magyar kultúrát ápolja és képviseli. Az idén Ausztrália, Brazília és a Kárpát-medence öt országának magyar filmesei készítettek versenyfilmeket a fesztiválra.

A megmérettetés célja – a tehetséges alkotók felkutatásán túl –, hogy a magyar népi kultúrát és a táji elemeket közelebb hozza az emberekhez és rávilágítson arra, hogy ezen értékek megőrzése kulcsfontosságú. Az esemény szervezői azt remélik, hogy a portrék bemutatásán keresztül történő ismeretátadással javulhat a vidéken és a külhoni területeken élő, elsősorban hagyományőrző emberek életminősége, s tovább erősödik köreikben a magyar identitás.

A 42 résztvevő filmet először a közönség zsűrizte, közel egy hónapon keresztül bárki értékelhette a pályamunkákat. A fesztivál döntőjébe a közösségi aktivitások alapján 24 rövidfilm került be. A szakmai zsűri ezek közül a tizenöt legtöbb pontszámot kapott alkotást értékelte személyesen és ismerte el a támogatók által felajánlott díjakkal Balatonakarattyán. Az első három helyezett film és a közönségdíjas alkotás pénzdíjban részesült.

A fődíj idén Vladucz Zoltán révén Ausztráliába került, a közönségdíjat pedig Costa Henryco Brazíliába vihette haza.

MV_20230902.10218

A díjazottak

Fődíj

Vladucz Zoltán: Táncterápia

II. díj

Babik Barbara, Molnár István (Alföld TV Debrecen): Zacisok

III. díj

K. Debreceni Mihály, Bereczky Tamás (TV 21 Ungvár): Akácfa a sziklában

Közönségdíj

Costa Henryco: Baxtale

Legjobb operatőr

Garamvölgyi Kornél (Alföld TV Debrecen)

A Honvédelmi Minisztérium által támogatott eseményen a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. különdíját az „Atyavilág” című portréfilm (Pannon RTV Szabadka) nyerte, míg az MH RKKK az „Isten ajándéka” című alkotást (TV 21 Ungvár) díjazta.

A portréfilmek a fesztivál honlapjárólérhetőek el a Versenyfilmek 2023 menüpont alatt.

Címkékkultúra