Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar focisiker Afganisztánban

Szöveg: Szerencse Renáta |  2008. augusztus 26. 10:47

Bajnoki kupát nyert az MH PRT csapata a Camp Pannóniában megrendezett afgán-magyar kispályás labdarúgó bajnokságon. A magyar csapat argentin színekben, a második helyezést elért Pol-e Khomri válogatott az Arsenal színeiben játszott, a Milan színeiben pedig a harmadik helyezett tolmácsok és őrök csapata.

Az afgán – magyar barátságos futballmérkőzés félévenkénti megrendezése hagyománnyá vált az MH PRT-ban. Először 2007 őszén kereste fel a Tartományi Labdarúgó Szövetség Camp Pannóniát, hogy a két csapat mérje össze erejét és tudását. Az első mérkőzés az afgán válogatott győzelmét hozta, most viszont fordult a kocka, és az MH PRT válogatott csapata került ki győztesként.

A magyar válogatott a nemrégiben megrendezett mérkőzés-sorozatok győztes csapataiból kerültek ki. A PRT csapat gerincét a biztosító katonák (FP csoportok) képezték, illetve egy, az MH PRT állományába tartozó horvát katona is helyet kapott a csapatban.

Afganisztánban a labdajátékok – különösen a futball – nagyon népszerűek, szinte nemzeti sportként űzik a gyerekek, a fiatalok és az idősebb korosztály is egyaránt. Az afgán Sport Minisztérium tartományi kihelyezett hivatala támogatja a szövetséget, ahol huszonöt „A" kategóriás és harminc „B" kategóriás, valamint több mint húsz „nem jegyzett" csapat is játszik.

A PRT labdarúgó tornán az a válogatott csapat vett részt, amely tartományi szinten a legjobb.
A barátságos mérkőzésre a táborban dolgozó tolmácsok és őrök is kiállítottak egy csapatot, ezzel is bizonyítva, hogy nemcsak rajongói a labdarúgásnak, de játszani is nagyon szeretnek. Elmondásuk szerint mindig figyelték a tábori focicsapatokat, akik a munkaidő után vagy a versenyeken óriási meccseket játszottak, és már jóval korábban felvetődött egy közös mérkőzés gondolata, amelyre a mostani PRT labdarúgó torna adott alkalmat.

A mérkőzés „barátságosságát" mi sem jelképezhette volna jobban, mint a győzteseknek járó három egyforma kupa, amely a rangsor helyett a részvételt és a játék örömét hangsúlyozta.

A sport kapcsolatépítő szerepét már az ókorban is felfedezték: „a görög olimpiák ideje alatt a játék és a közös szurkolás volt a legfontosabb az emberek számára, erre az időre minden görög háború megállt, és elhallgattak a fegyverek" – mondta az MH PRT parancsnoka a megnyitó beszédében.

A csapatok nemcsak kupát kaptak, hanem a résztvevők megtarthatták a mezeket, amiben játszottak, illetve a PRT csapata tíz focilabdát adományozott a helyi válogatottnak jutalmul a játékért.

A helyi válogatott pedig oklevelet adott át a csapatkapitányoknak, a szervezőknek, és a legjobb játékosoknak.