Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködési megállapodást kötöttek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. augusztus 26. 12:32

Együttműködési megállapodást kötött a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Katonai Felderítő Hivatal kedden; a két intézmény a jövőben összehangolja tevékenységét a szakértők, kutatók munkájának segítése érdekében. A megállapodást Holló József, a múzeum főigazgatója és Madarász Károly, a felderítő hivatal főigazgatója látta el kézjegyével a Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületében tartott rendezvényen.

Holló József ismertetése szerint a most aláírt megállapodás hivatalossá teszi a két intézmény eddigi együttműködését, Madarász Károly pedig kiemelte, hogy mindkét szervezet idén ünnepli 90. születésnapját.

A két intézmény együttműködik a hadtörténeti jellegű kutatásokban, kiállítások szervezésében, valamint szakembereik képzésében.
Példaként említették, hogy a külföldre készülő katona-diplomaták képzését is tudja majd segíteni a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, megismertetve őket például az adott ország hadseregének történetével.

A két intézmény kutathatja egymás levéltárait és irattárait, illetve a hadisírgondozási feladatokban, a magyar katonai emlékhelyek felkutatásában, gondozásában is együtt tudnak működni. Ezt a feladatot a Katonai Felderítő Hivatal például a katonadiplomácia eszközeivel segítheti majd.

Holló József a rendezvényen kiemelte, hogy tavaly megalakult az intézmény hadirégész és hadszíntérkutató osztálya, amely régészeti jogot kapott. Elérték azt is, hogy a hazánk földjeiben és vizeiben található hadi ereklyék a hadtörténeti intézetet illessék – ismertette.