Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar helyettes a szarajevói zászlóaljnál

Szöveg: Kálinger Roland százados |  2010. december 14. 12:24

November 18-án érkezett ki a bosznia-hercegovinai műveleti területre a MNBN (Multinational Battalion) új parancsnokhelyettese-törzsfőnöke, dr. Fekets Zoltán őrnagy. A tatai lövészdandárnál szolgáló főtisztnek már van összehasonlítási alapja a nemzetközi munkából, hisz a mostani a negyedik missziója. Vele beszélgettünk

Ön az EUFOR nyolcadik váltás kontingensparancsnokaként kezdte meg a felkészülést a misszióra, most mégis egy magasabb szinten, a többnemzeti zászlóaljnál szolgál parancsnokhelyettesként. Mikor kapta az új beosztást, és miért alakult így?

Október harmadik hetében személyi beszélgetésre voltam berendelve Székesfehérvárra, ahol Huszár János dandártábornok tájékoztatott arról, hogy a Szarajevóban található Többnemzeti Manőver Zászlóalj parancsnokhelyettesi-törzsfőnöki beosztást Magyarországnak kell feltöltenie a lehető legrövidebb időn belül. Elmondta: mivel már megkezdtem a felkészülést az MH EUFOR Kontingens nyolcadik váltásának parancsnoki beosztására, illetve német és angol nyelvismerettel rendelkezem, ezért engem jelöl ki erre a feladatra.

Ismert, hogy a többnemzeti zászlóalj létszáma meghaladja a 400 főt. A lengyel század december elsejei kivonását követően, a manőver alegységben már csak osztrák, magyar, és török nemzetiségű katonák szolgálnak. Melyik nemzet veszi ki legnagyobb létszámmal a részét a MNBN-ből?

1595911516

A zászlóalj vezető nemzete az osztrák, a zászlóalj parancsnoka Bernd Rott alezredes is osztrák nemzetiségű, emellett pedig a zászlóaljtörzs részlegvezetőinek többsége Ausztriából érkezett Szarajevóba. A zászlóalj törzsében kilenc magyar tiszt, zászlós és tiszthelyettes teljesít szolgálatot. Nemcsak a beosztottak, de a vezetők munkanapja is feszített tempóban zajlik. A munka a zászlóaljtörzs részére reggel nyolc órakor sorakozóval kezdődik. Ezt követően a zászlóalj parancsnokával áttekintjük a napi feladatokat, majd sor kerül a napi parancsnoki értekezletre. A 9 és 17 óra közötti időben az alárendelt alegységek ellenőrzése, illetve a törzsmunka feladatainak ellátása zajlik. Délután öt órakor rendezzük meg a napi törzsértekezletet, melyen az eltelt napot értékeljük, illetve ekkor készítjük elő a másnapi feladatokat. A zászlóaljparancsnok parancsa alapján az egyéni testnevelés mindenkinek kötelező és a napi munka után jól is esik. Este a fárasztó nap végén, az ember a családjával való beszélgetésből próbál erőt meríteni a következő naphoz.

Melyek a többnemzeti zászlóalj parancsnokhelyettesének feladatai?

A legfontosabb hogy bármikor átvehessem a parancsnok feladatkörét, hogy a zászlóalj ne maradjon vezetés nélkül. Ezenkívül, a beosztás kettős jellegéből kifolyólag felelek a zászlóalj kiképzéséért, hadrafoghatóságáért, valamint a zászlóaljtörzsért is.

Hogy érzi magát Szarajevóban, mik a tervei a jövőre nézve?

A beosztás elfoglalásakor nagyon sok új ismeretet kellett elsajátítanom, de most már kezdem megtanulni, hogy mely feladatokat kell ellátnom. A beosztásban jól érzem magam és szakmailag is nagy kihívásnak tekintem, hogy egy „hadilétszámra" feltöltött alegység második embere lehetek műveleti területen. Sokan lebecsülik a boszniai műveleti területet, de biztos vagyok benne hogy Magyarországon még sokáig nem lesz rálátásom olyan kényes műveletekre, melyekkel itt Szarajevóban nap mint nap találkozom, és adott esetben a zászlóalj egyes elemeit ezen érzékeny feladatok végrehajtására utasítom. A helyzet bonyolultságát fokozza, hogy az EUFOR manőver erőinek kivonásával mára gyakorlatilag az MNBN maradt az egyetlen „harcoló" erő a műveleti területen, és az elöljárók a zászlóalj számára határozzák meg azokat a feladatokat, melyeket eddig adott feladatra specializált erők oldottak meg. A misszió végeztével – melynek pontos dátumát a mai napig nem ismerem – a lehető legtöbb időt a családommal szeretném tölteni, mivel a külszolgálatra való vezénylésem őket érintette a legérzékenyebben. A pihenés után, pedig bízom benne, hogy elöljáróim felkészültségemnek megfelelő beosztást kínálnak számomra.