Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Polgárháború Elefántcsontparton?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 14. 11:21

Felvonultatta hadseregét Elefántcsontpart bukott elnöke a novemberi választásokat megnyerő ellenzéki elnökjelölt főhadiszállása ellen. Hétfőn este a hatalmához ragaszkodó korábbi elnök katonái farkasszemet néztek a szintén felesküdött ellenzéki elnököt védő ENSZ-békefenntartókkal, ezért bármelyik pillanatban kitörhet a polgárháború.

Hajszálon függ a polgárháború kirobbanása Elefántcsontparton, miután a hatalomban lévő elnök csapatai hétfő este bekerítették a választásokon győztes új elnök főhadiszállását – írja a BBC. Az országban novemberben tartott elnökválasztás után mindkét elnökjelölt győztesnek nyilvánította magát, de az ENSZ, az USA és az EU szerint az ellenzéki jelölt nyert: Alassane Ouattara és kormánya egy hotelban rendezte be központját, amelyet most az előző elnökhöz hű katonák körbezártak.

Az Ouattara pártjához tartozó Meite Sindou miniszterelnöki szóvivő szerint a hotel közelében összecsaptak a két politikai erő hívei. Egyes szemtanúk szerint Gbagbo katonái körbekerítették az ENSZ békeerői által őrzött szállodát, később azonban feloldották a blokádot.

A nyugat-afrikai ország legnagyobb városában, a tengerparti Abidzsánban most a hotelt védő kék sisakos ENSZ-békefenntartók, valamint az Ouattarához hű lázadó milicisták néznek farkasszemet Laurent Gbagbo korábbi elnök katonáival, akik között az elnöki gárda fegyveresei és teherautókon odaszállított géppuskások is vannak.

A BBC szerint még nem tudni, hogy összecsaptak-e a felek, az erről szóló értesüléseket egyelőre nem tudták független forrásból megerősíteni.

Elefántcsontparton utoljára 2002-ben tört ki polgárháború Gbagbo elnök kormánycsapatai és az ország északi területének lázadói között, mert utóbbiaktól származási alapon megpróbálták megtagadni az állampolgárságot. A novemberi választások után először az északiak jelöltjének, Ouattarának a győzelmét jelentették be, de a hatalomban lévő elnök azt semmissé nyilvánította.

Az ország a múlt héten a választási krízis miatt lezárta a határait, leállította a külföldi médiumok híradásait, és azóta akadozik a élelmiszer-, és üzemanyag-ellátás is.
Mivel Gbagbo elnök nem volt hajlandó elismerni választási vereségét, az EU külügyminiszterei korábban arról döntöttek, hogy szankciókat fognak bevezetni Elefántcsontpart ellen. A büntető intézkedések a hétfői döntés szerint azokat fogják sújtani, akik akadályozzák az országban a nemzeti megbékélést, és elcsalják a választás valós eredményét – írja a BBC.