Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2009/11.

2009. október 15. 10:22
1595892354
PUBLICISZTIKA

    Barátok a bajban

      A magyar nemzet – történelmi gesztust téve – hetven évvel ezelőtt befogadta a tízezrével érkező lengyel katona és civil menekülteket. A legfelsőbb magyar vezetés, annak ellenére, hogy éppen a Harmadik Birodalomtól várt segítséget a trianoni békekötés idején elcsatolt területek visszaszerzésében, haladéktalanul megnyitotta a határokat évszázados barátai előtt.

NAGYVILÁG

    A többség érdeke

      Mi van akkor, ha maga a kisebbség akar kirekesztődni, azaz nem a többség szegregálja a kisebbségbe tartozókat, vagy legalábbis nem csak a többség, de ők maguk is igyekeznek elkülönülni? Erre van közeli példa, Koszovó példája. A koszovói albánok ugyanis az 1980-as, ’90-es évektől egyfajta párhuzamos társadalmat építettek ki, oktatási, egészségügyi, adó és pénzügyi rendszerrel, és gyakorlatilag elszakadtak vagy igyekeztek elszakadni a hivatalos politikától, az államtól még inkább.

    Négy pillér

      Az 55 országból álló, több mint 900 millió lakosú, több mint 30 millió négyzetkilométeren elterülő Afrika biztonságának javításában nagy szerepet szánnak az Egyesült Államok 2008-ban létrehozott afrikai parancsnokságának (AFRICOM), amely ez év végére éri el a teljes műveleti képességet.

    Afganisztán

      Hat hónap. Ennyi időt töltött a MH Tartományi Újjáépítési Csoport hatodik váltása Baghlán tartományban. A három hónapos hazai felkészítéssel együtt, tíz hónap is kevés, hogy igazán megértsük Afganisztánt. A rengeteg furcsaság – mint a rakétatestből készített tetőgerenda vagy a szamárhátról bekötött infúzió – többnyire a szegénységből fakadt.

HADAK ÚTJÁN

    A király szolgálatában

      Luxemburgi Zsigmond királyunk (1387–1437) tehetséges államférfi és okos ember volt; hosszú uralkodása alatt mindig is előszeretettel gyűjtötte maga köré a kiváló képességű embereket, és egyengette útjukat a hatalom magas polcai felé.

    Különös kegyetlenséggel

      Bár az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, illetve az azt követő megtorlás idején hozzávetőleg 145 embert végeztek ki az osztrákok, a köztudat igazán csak az 1849. október 6-án vértanúhalált szenvedett Batthyány Lajost és az aradi tizenhármat tarja számon.

    Nem félek a haláltól…

      Batthyány letérdelt. Ungváry káplán bekötötte a szemét. Ezután hat vadászkatona lépett elő. Közülük az első három felemelte puskáját! Batthyány felkiáltott:
      – Allez Jäger! Éljen a haza!
      Három kardsuhintás vágta ketté a csöndet!
      A harmadikra eldördültek a puskák!… A krónika feljegyezte a három katona nevét.
      Lakits János, Weber Pál, Wurda Ágost! Nevük alapján nem magyarok!

    Furcsa háború

      Miközben a lengyel katonák hősies küzdelmet folytattak a német haderővel, nyugaton furcsa háború zajlott; bár a hadüzenetek megtörténtek, alig-alig dördült el lövés.

VELÜNK VAN AZ ERÕ

    Speciális képességek

      Harctéri elsősegélynyújtás, geoinformációs szolgáltatás, ejtőernyős búvárok: ízelítő a Magyar Honvédség azon képességei közül, amelyeket már alkalmaznak is a missziós szolgálat során.

    A sakál napjai

      Harcra kényszeríteni, megfélemlíteni, megsemmisíteni – a Jackal Stone 2009 gyakorlaton tíz nemzet ezerötszáz különleges műveleti katonája mutatta be, miként képes együttműködni egy határokon átívelő nemzetközi terrorista hálózat felszámolása során.

    Rozsdás

      Dallos Renáta főtörzsőrmester szinte mindenkinek csak „A Rozsdás". A világ egyik legkomolyabb munkáját végző, ennek ellenére a lazítás perceiben szívesen bohóckodó főtörzsőrmester „lángoló" hajkoronájára tekintve fel sem merülhet a kérdés, honnan a becenév, legfeljebb az, hogy ki adta. A mostanság már a jövő katona-ejtőernyőseit oktató, nevelő tiszthelyettes alkalmi névjegye: a honvédség első női lövészkatonája, első női ejtőernyős lövésze; 385 ejtőernyős ugrás a körkupolás és légcellás ejtőernyők számtalan fajtájával, Mi–8-as, Mi–17-es szállító-, Mi–24-es harci helikopterből, Cesna, PZL–101-es, C–130-as, An–2-es és An–26-os repülőgépből.

SEREGSZEMLE

    A huszonötösök

      A parancsnoki épület előtti díszes téren csak néha lebben meg a magyar zászló. Mellette pedig az amerikai. Ebből azért már sejthető, hogy mivel is foglalkozhat mostanság a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár, a „huszonötösök" zöme. Ha ugyanis kinn az amerikai zászló, az csakis valamilyen közös kiképzést jelenthet, a közös kiképzés pedig azt jelenti: misszióba készülnek. Leginkább Afganisztánba.

HÁTORSZÁG

    A csatahajók tündöklése és bukása

      A 19–20. század fordulóján még mindig Nagy-Britannia volt a Föld tengereinek egyeduralkodója, ám időközben megjelent három, minden addiginál komolyabb vetélytárs: az Amerikai Egyesült Államok, Németország és Japán.

    Hadvezér született

      Görgey Artúr a szabadságharc alig több mint egy esztendeje alatt, de különösen a nyári hadjárat során alkotott maradandót, amikor súlyosan megsebesülve vezette el csapatait a dél-magyarországi összpontosítás helyszínére. Nem rajta múlott, hogy a szőlősi mezőn (Világos közelében) kapitulálnia kellett a honvédseregnek, mégis őt kiáltották ki a magyar ügy elárulójává. Vajon helytálló ez a vád?

    Holland kapcsolat

      Kemény szolgálat, néhány vidám pillanat – a „tulipánok földjének" katonái objektívjeikkel ezt örökítették meg Afganisztánban.

    Határnyitás

      Húsz esztendővel ezelőtt, 1989. augusztus 19-én a kelet-közép-európai nemzetek szabadságvágyának demonstrálása céljából Sopronkőhidán nagyszabású találkozót szerveztek, Páneurópai Piknik néven. A rendezők eredeti szándékától eltérően egy jelentősebb létszámú keletnémet csoport váratlanul áttörte a határkaput, és Ausztriába menekült… Később, hivatalos határnyitásként Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter a kamerák előtt jelképesen átvágta az S–100-as elektronikus jelzőrendszer egyik utolsó szakaszát.

    Éjszakai expressz

      Amerikai vasúti körökben az elsőbbséget élvező, soron kívüli szállítmányokat Red Ball névvel illették. A Vörös Golyó Expressz megnevezés viszont már hadtörténeti eredetű: a második világháború legnagyobb – 1944. augusztus 25. és november 16. között működő – szárazföldi utánpótlási konvojrendszerét emlegetjük így ma is…

    Bohémélet

      Egy – egyszersmind akkor és ott az egyetlen – fotográfus 1944. június 6-án hajnalban a partraszállók első hullámával lép Normandia földjére. Kettő az egyhez adja életben maradási esélyét. „Nagyon korán volt még, az igazán jó képekhez túlságosan szürkének látszott minden, de a szürke víz meg a szürke égbolt döbbenetesen hatásossá tette a látványt, amint az apró emberek a Hitler-féle antiinváziós agytröszt szürrealisztikus díszletei között bujkálnak" – írja „Kissé elmosódva" című, önéletrajzi ihletésű regényében Robert Capa, azaz Friedmann Endre Ernő (1913–1954).

    Szárnyas Tevék

      A Magyar Honvédség szállítórepülőinek „Bármit, bármikor, bárhová" jelszava csupán tízéves, történelmük – jogelődjeikkel együtt – hatvanesztendős. Ugyanis az 1949-ben alakult meg a 16. önálló szállítórepülő-század Budaörsön. De annak is 35 éve már, hogy a magyar légierőben megjelentek a „Tevéket" (Li–2-eseket) felváltó „Ancsák" (An–26-osok).

    A legtovább használatban

      Az 1869M. magyar királyi honvéd gyalogsági zászlót, a kiegyezés után létrejött önálló honvédség csapatzászlóját, számos tényező teszi különlegessé. Például az, hogy egyes alakulatoknál még akkor is használatban volt, amikor jelképrendszerén már réges-rég túlhaladt az idő.

    Makett emlékmű

      Az alkotáson nem látszik minden. Ami nincs rajta 1956 forradalmának történéseiről, az ott van készítőjének minden rezdülésében. Forintos Kálmán akkor tizenhét éves volt. Emlékeit dioráma formájában örökítette meg.

    A püspökök vára

      A szabálytalan sokszög alaprajzú, észak-déli irányban hosszan elnyúló belsőtornyos vár tekintélyes maradványai a város felett emelkedő, körös-körül egyformán meredek lejtésű, de nem magas Várhegy tetején láthatók. Sümeg vára már a 13. században állt…

    A Grófnő

      A belvárosi alkonyatban integetve, vidáman közeledik. Hosszú, szőke haja szinte világít. Olyan mintha lebegne, mint aki semmiképpen sem akarna a földön járni. Tolnai-Zwackos Csicsergőssy grófnőként nyújt kezet. Az ejtőernyősök keresztségében kapott hangzatos név Vincze Lillát illeti.

    Hadikrónika – október

      A magazin e hónap hadtörténelméhez kapcsolódó kérdése: Mikor született a francia Savoyai Jenő, a kitűnő német-római császári hadvezér? Ha tudja a választ, írja meg a [email protected] e-mail címre várjuk, 2009. november kilencedikéig. Ha helyes választ ad, a Zrínyi Kiadó kötete lehet a jutalma.