Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2013. június

2013. június 14. 9:35

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

1595955658
Gábor Áron rézágyúja

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc honvédtüzérségének meghatározó szereplőit bemutató sorozatunk befejező részében az erdélyi hadszíntéren tevékenykedő Gábor Áronnal, illetve az ágyúöntésben az egyik legfőbb segítőjeként számon tartott fémesztergályos és fémöntő szakemberrel, Dummel Ferdinánddal ismerkedhetnek meg.

TRADÍCIÓ

Katonaünnep

A Ludovika fesztivál egy alapvetően házi rendezvényből, a Száznapos ünnepségből nőtte ki magát nyílt eseménnyé, elsősorban a civil–katonai kapcsolatok erősítésének okán. Az idén immár negyedik alkalommal rendezték meg az Orczy-kertben.

NAGYVILÁG

Radar

Egyebek mellett az Indonézia és Németország között köttetett harckocsi-üzletről, a török haditengerészeti járőrrepülőgép-beszerzéséről, illetve az amerikai haditengerészet 30 évre szóló fejlesztési terveiről olvashatnak nemzetközi katona- és biztonságpolitikai híreink között.

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglaló rovatunkban hírt adunk – többek között – Angela Merkel német kancellár afganisztáni villámlátogatásáról, a koszovói medálparádéról, illetve arról, hogy Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka felkereste a Sínai-félszigeten és a Cipruson szolgáló magyar békefenntartókat.

SEREGSZEMLE

Csomagküldő szolgálat

Gyorsaság, pontosság, megbízhatóság – a csapatok készleteinek feltöltésére leghatékonyabb módszer a légi utánpótlás. Teherdeszant-ledobásra a kecskeméti repülőbázis An–26-os szállítógépei képesek, legnagyobb „megrendelőjük" az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj.

Fáklyaforduló

A rutinos bemutatópilóta, Varga Szabolcs őrnagy új elemet tartalmazó programmal készül a kecskeméti repülőnapra.

Májusban történt

A Kabuli Nemzetközi Repülőtéren szolgált MH Mi–35 Légi Kiképzési Támogató Csoport utolsó váltásának hazatéréséről, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj alegységei által Táborfalván végrehajtott rajszintű, komplex, összfegyvernemi jellegű, éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatról, Hende Csaba honvédelmi miniszter amerikai útjáról, illetve a magyar hősök emlékünnepén tartott megemlékezésekről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Harcra kész!

A debreceni Bocskai-dandár májusban több helyszínen négy gyakorlatot tartott, amelyek közül kiemelkedett a NATO-nak felajánlott MH Zászlóaljharccsoport CREVAL-ellenőrzése.

Az amerikai kapcsolat

Az Amerikai Egyesült Államokbeli Ohio szoros katonai kapcsolatokat ápol Magyarországgal: az állam nemzeti gárdája évek óta fontos partnere a Magyar Honvédségnek.

Tábori posta

A katonák pihentetésének, kiképzésének rendszerében fontos szerepet betöltő kiképzési, oktatási és regeneráló központok (KORK) közül immár három tartozik az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár protokoll, rekreációs és kulturális igazgatóságának alárendeltségébe. A március elsejétől működő igazgatóságról, illetve a KORK-ok nyújtotta lehetőségekről Koncz Sándor alezredes, megbízott igazgató, valamint az igazgatóság rekreációs alosztályának vezetője, Pisák Györgyi tájékoztatta magazinunkat.

Kutatunk és mentünk

Éves kiképzési tervüknek megfelelően, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonái gyorsreagálású harcászati foglakozás keretében gyakorolták többek között a folyóakadály leküzdését, egyúttal tesztelték az árvízvédelmi készültségüket is.

Égi biztonság

Idén négy alkalommal végezhetnek ellenőrző repülést és fényképezhetnek hazánk légterében a Nyitott Égbolt (Open Skies) szerződés országainak képviselői. A bizalomerősítő ellenőrzések rendszere a kölcsönösségen alapul: akik hozzánk jönnek, azoknak a mi gépeinket is fogadniuk kell.

HADITECHNIKA

Dunai hadihajósok

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred hadihajós alosztálya az árvízi mentések során rendre kitűnőre vizsgázó rohamcsónakjai mellett két, kifejezetten aknamentesítési feladatra kialakított hajótípust is alkalmaz, melyek közül az MS–25 típusú, folyami és partmenti tengeri hajózásra tervezett aknamentesítő a nagyobb méretű.

A kistestvér

Kisebb, de gyorsabb: a tűzszerész-járőrhajók, ha el is törpülnek az MS–25-ös hajók mellett, nélkülözhetetlenek az eredményes csapatmunkához.

HÁTORSZÁG

Maximális tűzerő

A fordulat évében, 1948-ban a tüzérség is megkezdte az áttérést a szovjet haditechnikára, az elkövetkező évtizedekben pedig a fegyvernem – a folyamatos modernizációknak köszönhetően – egyre korszerűbb eszközökhöz jutott.

Nulláról indulva

1993-ban szinte a semmiből kellett megalakítani egy új képességet (fegyvernemet, illetve alakulatot), amelynek immár a jogutódját, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljat is a világ sok pontján ismerik és elismerik. Sorozatunkban a fennállásának 20. évfordulóját idén, szeptember elsején ünneplő alakulat sok tekintetben páratlan történetének legfontosabb korszakait elevenítjük fel.

Építési napló

Budán, a Sas-hegy alján impozáns épületegyüttes magasodik: a százéves múltra visszatekintő Petőfi Sándor laktanya, amely ma az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár otthona.

Az első díszpolgár

Csíkszereda első díszpolgára a német Karl Litzmann tábornok volt, aki ezt a címet 1917-ben, mindössze néhány hónapos székelyföldi tartózkodása során érdemelte ki, a hivatalos indoklás szerint „Csíkvármegye történelmében szerzett elévülhetetlen érdemeiért". A porosz katona erdélyi működéséről Daczó Katalin és Bács Béla János írt tanulmányt, ebből idézünk részleteket.

Nem csak katonáknak

Nincs a magyar hadtörténelemnek olyan korszaka, amellyel ne foglalkozna legalább egy, a Zrínyi Kiadó gondozásában idén megjelent vagy megjelenésre váró kötet. E könyvújdonságok közül mutatunk be néhányat, dr. Isaszegi János nyugállományú mérnök vezérőrnagy, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Nonprofit Kft. könyv- és kiadványszerkesztőségének megbízott vezetője segítségével.


Aztán ránk omlott a történelem…

Totha Péter Joel vezető tábori rabbi beszámolója a Tábori Rabbinátus által Auschwitzba szervezett emlékező utazásról.

Közérdekű

A májusban, különböző alkalmakból miniszteri elismerésben részesültek névsorát, illetve a 2013. április 15. és május 17. között elhunyt nyugállományú katonák és honvédségi közalkalmazottak neveit olvashatják abban az összeállításunkban, melyet a dr. Zsiros Lajos orvos ezredes tábornoki kinevezéséről szóló hír tesz teljessé.