Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2013. május

2013. május 10. 9:00

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

„Francia" tüzérek

1595953842
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc honvédseregének meglepően sikeres fegyverneme volt a tüzérség. A felállítása érdekében végzett hatalmas szervezőmunka eredményességét bizonyítja az a sok elismerő szó és dicséret, amit a magyar tüzérek kaptak – saját elöljáróiktól és az ellenségtől egyaránt. Teljesítményük ugyanis bámulatba ejtette az osztrákokat és az oroszokat is, akik sokáig azt hitték, hogy a honvédsereg tüzérei valójában francia katonák. S miért gondolhatták ezt? Mert akkoriban csak a legjobbnak tartott „gallok" tudtak olyan jól lőni, mint a magyar tüzérek.

HADERŐ

Jövőkép

Az elmúlt két évben szinte minden hónapra jutott egy új hír a Magyar Honvédség helikopterflottájának sorsát illetően. Sokan már biztosra vették az amerikai UH–1-es beszerzését, majd változott a „kínálat", és az AugustaWestland AW139-es látszott befutónak. Siklósi Péter védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkárral időrendben követtük a forgószárnyasok sorsának alakulását.

NAGYVILÁG

Radar

Az amerikai légierő 44 ezer repült óra költségeit kívánja megtakarítani azzal, hogy flottájának egyharmadát a földre parancsolja. Az 591 millió dolláros megtakarítást a március elsején életbe lépett költségvetési megszorítások tették szükségessé.
A jelenlegi tervek szerint a 2013-as pénzügyi költségvetési évben 241 496 repült órát használhat ki a légierő. A csökkentett mennyiséget a jelenleg is zajló műveletekben részt vevő egységekre, a teljes és az műveleti alapképességeket megőrző századokra osztják szét.

Missziós hírek

Május második felében hazatér Afganisztánból a kabuli nemzetközi repülőtéren szolgáló Magyar Honvédség Mi–35-ös Légi Kiképzés-támogató Csoport. A kontingens 2010 áprilisa óta vesz részt az afgán légierő harci helikopteres hajózóinak elméleti és gyakorlati felkészítésében, mentorálja az afgán nemzeti hadsereg helikoptereinek üzemben tartását és az azzal kapcsolatos műszaki tevékenységet.

SEREGSZEMLE

Csillagváró

Szervezettség, kiváló oktatás, gyakorlatias képzés – ezek az átszervezett honvédtisztképzés jellemzői. Az MH Ludovika Zászlóalj hallgatói nap mint nap új kihívásokkal szembesülnek az iskolapadban és a gyakorlatokon egyaránt. A képzés célja: katonai környezetben szocializálódjanak a jövő tisztjei.

Élete a repülés

A katonai repülőtér szomszédságában nőtt fel, édesapjával az első kecskeméti repülőnapon is ott volt. Az idei légi parádénak viszont már az egyik főszereplője lesz: Langó Viktor százados az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis új bemutató pilótája.

Áprilisban történt

Április végén zárult az amerikai és magyar katonákból álló MH Katonai Tanácsadó Csoport első váltásának (MH KTCS-1) felkészítése. A kontingens tagjai az afgán nemzeti rendőrség és határőrség munkáját támogatják majd az ISAF északi regionális parancsnokságának területén. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonáira épülő csapat felkészítése még 2012 decemberében indult; hozzájuk csatlakozott március végén 12, az Ohiói Nemzeti Gárdától érkezett amerikai katona.

A svéd kapcsolat

Diplomáciai pályára készül Kilián Nándor dandártábornok. Magyarország közelmúltban kinevezett, Stockholmba akkreditált véderő-, katonai és légügyi attaséjaként négy skandináv országban képviseli majd a Magyar Honvédséget. Kilián Nándor dandártábornok a tervek szerint augusztus 10-ét követően veszi át a beosztását hazánk stockholmi nagykövetségén, az akkreditációja Svédországba, Norvégiába, Dániába és Finnországba szól.

A Góbétól a Gripenig

Új parancsnoka van az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisnak. Ugrik Csaba Iván okleveles mérnök ezredes legfontosabb feladatának Gripen-program eredményes folytatását, a szárazföldi csapatokkal való együttműködés fejlesztését tekinti.  Az okleveles közlekedésmérnök, repülőgép-vezető több mint ezerhétszáz órát töltött a levegőben, harminchat ejtőernyős ugrást hajtott végre, tizenkét éve szolgál Kecskeméten. Ugrik Csaba ezredes május 2-ától tölti be a kecskeméti repülőbázis parancsnoki tisztét.

Nehézfiúk

A Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren települt Nehéz Légiszállító Ezrednél (HAW) tizenkét nemzet tagjai szolgálnak. A pápai HAW „egy személyben" mutatja be azt, hogy a jellemzően csökkenő katonai költségvetések mellett hogyan lehet gazdaságosan és hatékonyan működtetni bizonyos nélkülözhetetlen képességeket. A Pápán települt szállítóezred a közelmúltban érte el a tízezer repült órát.

Tábori posta

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségének laktanyájában, ünnepélyes keretek között indult útjára a Magyar Honvédség új kiképzési programja, a „harcos" és annak első eleme, a gyalogostanfolyam. Hende Csaba honvédelmi miniszter április 16-án mondott megnyitójában hangsúlyozta: a missziók során, különösen az afganisztáni szerepvállalásban rendkívül fontos tapasztalatokra tettek szert a Magyar Honvédség katonái. Ezek a harci tapasztalatok nem csupán Magyarországon, hanem világszerte a legmodernebb katonai tudást jelentik.

Humánszolgáltatók

Negyedik esztendeje segíti a katonák problémáinak megoldását, ügyeinek intézését az MH 5. Bocskai István Lövészdandár humánszolgálati irodája. A honvédségnél elsőként megalakított irodát a személyügyi munka egyszerűsítésének céljából hozták létre, de mára már „kinőtték a ruhát": gyakorlatilag ától zéig segítenek és szolgáltatnak.

Mozgalmas jubileum

Nemzetközi célkövetési és lőgyakorlatok, képességbemutatás, kiképzési, valamint együttműködési feladatok: a magyar hadihajózás megalakulásának százhatvanötödik évfordulóját idén ünneplő hadihajósok egész évben munkával (is) ünnepelnek.

Door gunner, magyar módra

A Mi–8 és Mi–17 szállítóhelikopter rendelkezik a szükséges tűzerővel: Szolnokon, a deszanttérből géppuskával és gépkarabélyokkal végrehajtott éleslövészeteken rendszeresen alkalmazzák is ezt a képességet. A feladat végrehajtáshoz az MH 86 Szolnok Helikopterbázis szállítóhelikopter-zászlóalj és a 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj együttműködése szükséges.

HADITECHNIKA

Ajtónállók

A hadműveleti területek népes személyzettel repülnek a katonai szállítóhelikopterek. A csapatban szinte mindig kap helyet és fegyvert legalább két door gunner, azaz két fedélzeti lövész is. Egyes forgószárnyasokon mód van arra is, hogy egyéni lőfegyvereikkel, gépkarabélyaikkal és könnyű géppuskáikkal a szállított lövészkatonák védjék meg helikopterüket. E típusok közé tartozik a Magyar Honvédségnél alkalmazott Mi–8 és Mi–17 típus is.

HÁTORSZÁG

A keleti fronton

Bár a magyar tüzérség (mint ahogy a teljes honvédség is) az 1920-as, 1930-as évek revíziós politikájának jegyében a szomszédos államok elleni háborúra készült, a történelem más utat jelölt ki számára.

Tűzkeresztség

Immár felnőtt egy korosztály, amelynek a délszláv háború történelem, és talán nem is tudják, hogy a félévente hazatérő békefenntartók milyen célból teljesítenek szolgálatot a térségben, húsz esztendő elteltével is. A széthullott Jugoszlávia tagköztársaságainak egymással vívott véres harcait, a Magyar Honvédség válságkezelésben vállalt szerepét dr. Végh Ferenc nyugállományú vezérezredessel idézzük fel, aki 1996–1999 között a Magyar Honvédség parancsnokaként, vezérkari főnökként irányította a hadsereget.

Végső nyughelyen

A Veszprém melletti jutaspusztai repülőtéren, 1941. április 12-én délután négy Savoia-Marchetti SM.75-ös szállító-repülőgép pilótája várta a startengedélyt. Az E-101-es lajstromjelű vezérgép a felszállásnál lezuhant és kigyulladt. A hősi halált halt ejtőernyős-katonákat Veszprémben, Bertalan Árpádot és a repülőgép személyzetét Budapesten helyezték örök nyugalomra. A Katonai Mária Terézia-rend lovagkeresztjével és a Tiszti Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett Bertalan Árpád földi maradványait 2013. április 12-én a Fiumei úti sírkert Hősök percellájában temették újra.

Állandó változás

A katonatérképészek a második világháború után azonnal hozzákezdtek a megmaradt térképvagyon mentéséhez, az ország különböző pontjain elrejtett eszközök, felszerelések összegyűjtéséhez, üzembeállításához. Az alapvető munkafeltételek megteremtése után pedig végre kezdetét vehette a szakmai tevékenység is.

Hazatért a doberdói fa

A szegedi Móra Ferenc Múzeumban közel száz éve őrzik a „doberdói fát". Az első világháború áldozatainak szimbóluma, a szegedi 46. gyalogezred jelképe most ideiglenesen „hazatért". A legendás szeder egykor San Martino del Carso város templomdombján állt, ott, ahol a császári és királyi szegedi 46. gyalogezred katonái harcoltak. A doberdói fa közel egy évszázad után, most, három hónapra ismét „visszatért" az egykori harcok helyszínére, ahol a Nagy Háború emlékei San Martino del Carsóban című állandó kiállítás keretében június végéig tekinthető meg.

Közérdekű

Lapunk májusi számának 62. oldalán az állampolgárok személyi jövedelemadójának 1%-os támogatását kérő egyesületek, szervezetek kéréseit is olvashatják.