Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar honvédelem napja Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. május 21. 11:17

Közös ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg a szentendrei laktanyában az MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) és MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola (MH KPTSZI) személyi állománya Buda visszafoglalásának 162. évfordulójáról május 20-án, pénteken.

1595919035
Az állománygyűlés kegyeleti megemlékezéssel kezdődött. Néma felállással tisztelegtek az afganisztáni küldetés teljesítése során hősi halált halt Róth Orsolya őrmester és Dálnoki András szakaszvezető emlékének, akik katonai pályájukat Szentendrén, az MH KKB alapkiképzésén kezdték meg.
Az ünnepség miniszteri és igazgatói elismerések átadásával folytatódott. Az MH KKB és MH KPTSZI állományából 14-en kaptak különböző elismerést a magyar honvédelem napja alkalmából.

Az ünnepi megemlékezésben Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka Buda visszavételének felidézése mellett külön hangsúlyt helyezett Görgey Artúr tábornok parancsnoki érdemeinek kiemelésére. Mégpedig azért, mert a szentendrei laktanya 1930-tól a szabadságharc fővezérének nevét viselte, s nevének újbóli felvétele az itt szolgáló katonáknak személyes ügye.

Az ünnepi rendezvény második felében a Honvéd Együttes adott műsort. A táncosok és zenészek kitűnő művészi teljesítményét a közönség szűnni nem akaró tapssal hálálta meg.
Ezen a napon nyílt meg Sármásiné Bodor Ildikó, Csonbánkán élő festőművész tárlata a laktanya Művelődési Központjának aulájában. Ahogy az alkotó vallja: az álmok, varázslatok, mesék illúziók, mint lelkének egy-egy darabja jelennek meg a képeken, a színek és a formák elképesztő világában, azért, hogy megmozgassa az emberek fantáziáját, álmokat adjon és kiragadja az embereket a mindennapok monotóniájából.

1595919035

 Fotó: A szerző és Rédei Istvánné felvételei