Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több városban is tüzet nyitottak a tüntetőkre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 21. 12:20

Szemtanúk szerint 17 civilt öltek meg a szíriai rezsim biztonsági emberei május 20-án, pénteken, tüzet nyitva az ellenzék felhívására kezdődött újabb tüntetések részvevőire az ország több városában.

Az emberi jogi csoportok szerint a legtöbb halott – nyolc felnőtt és egy tízéves gyerek – a közép-szíriai Homszban volt. Halálos lövéseket jelentettek a déli Deraából és Damaszkusz egyik külvárosából is. Más aktivisták arról számoltak be, hogy az északnyugati Bánjászban szintén a tömegbe lőttek a rendfenntartó erők. Halálos áldozatokról onnan egyelőre nem érkezett jelentés, de sokan megsebesültek a lövésektől és a botozástól. A városban kijárási tilalmat rendeltek el.

A tüntetők szabadságot, erőszakmentességet és párbeszédet követelnek.

A megmozdulások kiinduló pontja a pénteki nagy ima, mert ez az egyetlen lehetőség nagyobb tömegek gyülekezésére. A múlt héten a tömeges letartóztatások és a fokozott rendőri készültség miatt kisebb volt a részvétel, mint korábban, és ez azt a benyomást keltette egyesekben, hogy működik az szíriai vezetés kemény elnyomó taktikája. A most pénteki menetek viszont arra utalnak, hogy az ellenzéki erők megpróbálják újra összeszedni az erejüket.

A tüntetők több helyen olajágat lengettek békés szándékaik jeléül, Bánjászban pedig a férfiak meztelen felsőtesttel vonultak fel, így bizonyítva, hogy nincs fegyver náluk. A szíriai hatóságok ugyanis a sok – emberi jogi források szerint a 850-et is meghaladó – halálos áldozatot fegyveres bandák és külső hatalmak számlájára írják.

A különböző helyekről érkező jelentéseket nem lehet ellenőrizni, mert a rendszer nem csak a külföldi tudósítók munkáját akadályozza, hanem a szíriai sajtó sem adhat hírt az eseményekről.

Címkékjog