Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tavaszi hadjárat koronája: Buda a miénk!

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. május 21. 12:50

Május 21. Buda sikeres 1849-es visszavételének emlékére lett a magyar honvédelem napja. Ezen a napon fejeződött be a vár tizenkettedik ostroma, amely a szabadságharc dicsőséges tavaszi hadjáratának megkoronázása volt.

Miután 1848 utolsó előtti napján Joszip Jellasics altábornagy súlyos vereséget mért Perczel Mór csapataira Mórnál, az országot irányító Országos Honvédelmi Bizottmány Debrecenbe tette át székhelyét. Kossuth Lajos és a magyar vezetés a kezdetektől fogva csak ideiglenes távozásban gondolkodott, és már februárban megkezdődött a császári erőkkel szembeni ellentámadás a Duna-Tisza köze földrajzi határainál. Kápolnánál és Nagykőrösnél nem jártak sikerrel a szabadságharc erői, április elejétől azonban áttörést értek el, és több ütközet során Buda és Pest vonzáskörzetébe szorították vissza az ellenséges csapatokat.

A sikeres tavaszi hadjáratot követően megszületett a döntés Buda visszafoglalásáról, amelynek elsődleges támogatója maga Kossuth volt: az elhatározásban stratégiai, külpolitikai és természetesen presztízs-szempontok is egyaránt közrejátszottak.

Buda vára az 1849-es ostrom idejére technikailag már meglehetősen elavultnak számított: a védművek állapota sok kívánnivalót hagyott maga után, elővédművek egyáltalán nem voltak, a vízellátásról mindent lehetett mondani, csak azt nem, hogy tökéletes, a környező magaslatokról pedig tökéletes ágyúzási lehetőség nyílt a Várhegyre. Ugyan Perczel Mór többször is figyelmeztette a hadvezetést, hogy hozzáértő védők esetén a Vár bevétele semmilyen körülmények között nem lesz egyszerű feladat, a többség viszonylag könnyű győzelemre számított. Aulich Lajos II. magyar hadteste és az Asbóth-hadosztály felsorakozott Pest alatt, miközben a további erők Buda környékén gyülekeztek, ahol a Vár parancsnoka a kiválóan képzett Heinrich Hentzi von Arthurm volt. A vezérőrnagy az előző néhány hónap folyamán jelentősen javíttatott a bástyák és a falak állapotán, és a védelmi célú tűzfegyverek számát is megnövelte.

Az ostrom május 4-én vette kezdetét, és igen tekintélyes létszámban vettek benne részt a magyar erők: Görgei összesen csaknem 26 ezer gyalogost és több mint 5 ezer huszár vezényelt a főváros alá, az egyes hadtesteket Aulich, Nagysándor József, illetve Knézich Károly vezették, a 15. hadosztály élén pedig Kmety Görgy állt. Görgei az első napon megadásra szólította fel Hentzit, és biztosította ellenségét, hogy nem fog Pest felől támadni, azonban kijelentette: amennyiben a vezérőrnagy lövetni kezdi a várost vagy kárt tesz a Lánchídban, a Vár elfoglalása után nem reménykedhetnek könyörületben. Hentzi erre nem tett ígéretet, és nem is adta meg magát.

Az első komoly ostromműveletet Kmety erői hajtották végre a vízvédművel szemben, ám kudarcot vallottak. Görgei Komáromból kért további ostromlövegeket a Vár alá, miközben május 5-étől folyamatosan zajlottak a kisebb-nagyobb összecsapások. A falakat május 16-án kezdték el lőni, és még aznap rést is ütöttek rajtuk. A magyarok először 17-én éjszaka egy úgynevezett erőszakos felderítő akció keretében próbáltak meg behatolni a Várba, ám nem jártak sikerrel.
A döntő roham végül május 21-én éjjel vette kezdetét a teljes magyar tűzerő Várra összpontosításával. A három hadtest különböző irányokból indult meg Buda ellen, Kmety pedig ezúttal tényleg elfoglalta a vízvédművet. A támadás korántsem bizonyult vér és verejték nélkülinek, de reggelre a magyarok visszafoglalták a fővárost. A csatában maga Hentzi is életét vesztette. A magyar elesettek között 368 katona neve szerepelt, és további mintegy hétszáz honvéd sérült meg az ostromban.

Május 21-ét 1992-ben nyilvánították a dicsőséges győzelem emlékére a magyar honvédelem napjává.