Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Munkájuk reményt ad…”

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. május 21. 13:23

Az MH  5. Bocskai István Lövészdandár május 20-án, a magyar honvédelem napja alkalmából szervezett ünnepségen emlékezett meg a békefenntartók napjáról is. A május 17-én bekövetkezett tragikus afganisztáni baleset szomorú aktualitást adott a koszorúzásnak. A békefenntartók napját 2003 óta ünneplik, céljs a békefenntartó műveletekben részt vevő nők és férfiak előtti tisztelgés, valamint megemlékezés azokról, akik életüket áldozták a béke ügyéért.

1595919037
A Kossuth laktanya területén létrehozott Békefenntartók Parkjában tartott koszorúzáson dr. Lippai Péter ezredes, a dandár megbízott parancsnokhelyettese tartott ünnepi beszédet. Szólt az eddigi missziós tevékenységekről, az alakulat szerepvállalásáról, s a békefenntartó katonákról. Hangsúlyozta: jelenleg a NATO legfontosabb válságkezelő művelete Afganisztánban zajlik, ahol most is szolgálatot teljesítenek a dandár katonái az MH Tartományi Újjáépítési Csoportban.

Az ünnepség fájdalmas aktualitását a héten Afganisztánban bekövetkezett tragikus baleset adta, amelynek során az alakulat két katonája, Róth Orsolya őrmester és Dálnoki András szakaszvezető életét vesztette.

„Ez az emlékpark méltó tiszteletadás minden olyan katona iránt, aki részt vett már békeműveletben, misszióban szolgált, és jelenleg is műveleti területen teljesíti honvédelmi kötelezettségeit. Munkájuk reményt és lehetőséget ad a kiszolgáltatottaknak egy új élet kezdetéhez." – zárta beszédét dr. Lippai Péter ezredes.

Az alakulat nevében Lippai ezredes ezt követően koszorút helyezett el az emlékműnél. Ugyancsak koszorúzott Pajna Zoltán, a város alpolgármestere, Kocsis Róbert, a Hajdú-bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Györgyi Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat főjegyzője, Csáfordi Dénes, Hajdúhadház város polgármestere, Károlyi Tamás őrnagy és Szűcs Imre őrnagy a Magyar Honvédség Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság Második Toborzó és Érdekvédelmi Központ nevében, Kertész János százados, a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet osztályvezetője, Pintér Tamás tűzoltó őrnagy, és Horváth Sándor tűzoltó százados, valamint Szabó Lajos igazgató és Berkecz Gábor kollégiumvezető a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium képviseletében.

Az ünnepség a Magyar Takarodó dallamával zárult.

1595919037

 Fotó: Nehéz Attila