Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elbúcsúztatták a balesetben meghalt magyar katonákat Afganisztánban

Szöveg: kormany.hu / MTI |  2011. május 21. 14:09

Elbúcsúztatták bajtársaik a hét elején balesetben meghalt két magyar katonát május 21-én, szombaton az afganisztáni Mazar-e Sharifban – mondta Vokla János alezredes, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) parancsnok-helyettese.

Az alezredes telefonon nyilatkozva az MTI-nek elmondta, hogy a halottakat katonai tiszteletadás mellett búcsúztatták el a Mazar-e Sharifban lévő nemzetközi katonai bázison. A szolgálatukat teljesítő országok katonáinak díszsorfala előtt vitték el a hősi halottakat a bázis repterére, ahol a felsorakozott bajtársaik búcsúztatták őket, katonai tiszteletadással.

A szertartáson beszédet mondott az alezredes és a tábori lelkész, aki végül megáldotta az elhunyt katonákat.

A szertartás után, magyar idő szerint szombat reggel 7 órakor, szállt fel a német hadsereg C-160-as szállítógépe, amely egy üzbegisztáni NATO-bázisra szállította a halottakat – mondta Vokla János.

A bázisról egy Airbus viszi tovább Kölnbe a két hősi halott testét, majd onnan a Magyar Honvédség AN-26-os repülőgépe hozza haza őket Magyarországra; a gép várhatóan vasárnap délelőtt 10 órakor száll majd le a kecskeméti katonai repülőtéren.

Az alezredes az MTI kérdésére elmondta azt is, hogy bár műveleti területen számolni kell a váratlan helyzetekkel, de „még a legedzettebb katonát is megviseli, ha elveszti bajtársát, aki jóban-rosszban, kiváló szakemberként együtt szolgált vele a misszióban".

Vokla János alezredes szerint ilyen helyzetben a krízis kezelés során segítségükre van a tábori lelkész és a pszichológus, mert fontos, hogy a katonák „kibeszéljék" magukból az ilyenkor jelentkező problémáikat.

„Ilyenkor a parancsnokoknak is az a feladata és a kötelessége , hogy leüljenek a katonákkal és minél többet beszélgessenek az esettel kapcsolatosan" – fűzte hozzá. Egyik legfontosabb parancsnoki tevékenység, hogy a katona érezze a mindenkori törődést, azt hogy számíthat a parancsnoki gondoskodásra.

A honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította azt a két magyar katonát, aki az afganisztáni Baghlan tartományban halt meg kedden magyar idő szerint délelőtt 10 óra 15 perckor. Hende Csaba honvédelmi miniszter azt is bejelentette: a baleset következtében egy katona válságos állapotban került kórházba, egy társuk súlyos, de nem életveszélyes, kettő társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az öt járműből álló magyar katonai konvoj az afganisztáni Pol-e-Khomriból Mazar-e Sharifba tartott. A mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, mely eddig ismeretlen okból balra sodródott, majd megperdült és felborult. A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt.

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotba került a Mazar-e Sharif-i tábori kórházba, ahonnan a napokban szállították – sérült társaival együtt – a budapesti Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központba.