Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy szaharai ország járőröző erő megalakításáról állapodott meg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 21. 10:14

Közös, mintegy 85 ezer katonából álló sivatagi járőröző haderő megteremtéséről állapodott meg négy afrikai ország május 20-án, pénteken Mali fővárosában, Bamakóban, hogy felvegye a harcot a terrorizmussal a Szahara déli sávjában, a Száhel-térségben. A régiót leginkább az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) néven működő száheli terrorista szervezet fenyegeti.

A tanácskozáson Algéria, Mali, Mauritánia és Niger külügyminiszterei képviseltették magukat. Soumeylou Boubcye Madga, a házigazda hangoztatta, hogy a térségben élőket a terroristák, a kábítószer-kereskedők és az emberrablók fenyegetik. Ennek megakadályozására a négy ország a terrorizmus és a határokon átívelő bűnözés ellen közös haderőt hoz létre az elkövetkező másfél évben.

Az algériai gyökerű AQMI számos támaszponttal rendelkezik Maliban. Ezekről a bázisokról indulnak akcióba a szomszédos országokba (Niger, Mauritánia), ahol merényleteket hajtanak végre, nyugatiakat rabolnak el, de kiveszik a részüket az ember-, fegyver- és a kábítószer-kereskedelemből is.

Az al-Kaida magrebi szárnya jelenleg is négy francia túszt tart fogva. Őket 2010 szeptemberében rabolták el Niger északi részén. Egy olasz nőt ez év februárjában hurcoltak el Algéria déli részén.