Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvédség: ahol több lehetsz, mint aki eddig voltál!

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: a szerző felvételei |  2024. június 26. 10:14

Javában folyik a területvédelmi tartalékos katonák moduláris alapkiképzése a Magyar Honvédség vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred (MH 1. TVE) gödöllői laktanyájában.

Gödöllő_kiképzés_06.23. F.F (22)_j

Az újoncok kiképzése modulrendszeren alapul, hétvégénként sajátítják el a katonai szolgálathoz szükséges ismereteket. A tartalékosok a június 22-i és 23-i napokon – egyebek mellett – részt vettek vegyvédelmi kiképzésen, alaki foglalkozáson, airsoft-lövészeten, valamint térkép- és tereptan ismeretekkel is gazdagodtak – árulja el érdeklődésünkre Ignéczi Sándor őrmester, az MH 1. TVE 30. Területvédelmi Zászlóalj Kiképző Század rajparancsnoka.

„Az állomány tagjai elhivatottak, hozzáállásuk és akaraterejük példaértékű. Legtöbbjüket az motiválta, hogy egy számukra még ismeretlen területen tehetik próbára képességeiket. A bevonulásuk pillanatától kezdve elvárjuk tőlük a fegyelmet. Folyamatosan fejlődnek egyénileg és csapatban is, gondolkodásmódjukon is érzékelhető a pozitív változás” – részletezte Ignéczi őrmester, aki kiképzőként fontos feladatának tartja, hogy az állomány tagjaiból egységet kovácsoljon.

Hodik Viktor területvédelmi tartalékos hadnagy az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. munkavállalója, a vállalat tevékenysége pedig szorosan kötődik a Magyar Honvédséghez: különböző jármű- és fegyvergyártás mellett lőszer-, valamint robbanóanyaggyártással foglalkoznak. „Azért választottam a katonai szolgálatot, mert felhasználói oldalról is szerettem volna bővíteni tapasztalataimat, ismereteimet. Így könnyebben tudom majd közvetíteni a visszajelzéseket” – hangsúlyozta, hozzátéve: „a kiképzőim NATO alapok mentén hajtják végre a felkészítésünket, ösztönöznek minket. Nekik köszönhetően minden bajtársammal együtt motiváltan érkezünk a laktanyába hétvégénként, azért, mert tudjuk, hogy élményszerűen fogunk új és hiánypótló készségeket elsajátítani.”

Gödöllő_kiképzés_06.23. F.F (85)

Hodik tartalékos hadnagy elmondta, hogy számára eddig az atom-, biológiai és vegyi, azaz ABV-kiképzés volt a legérdekesebb, és azt is elárulta, miért: „fontosnak tartom, hogy a tömegpusztító fegyverekről és az azok elleni védekezésről is tanuljunk, hiszen ezek a fegyverek egyre szélesebb körben terjedtek el és állnak rendelkezésre olyan csoportok körében, amelyek veszélyt jelenthetnek Magyarország és szövetségesei számára. Területvédelmi tartalékos katonaként az is a feladatunk, hogy egy esetleges veszélyhelyzetben tudjuk mi az eljárás rendje a védekezés során”.

Siroki-Vincze Angéla területvédelmi tartalékos szakaszvezető közgazdász végzettséggel rendelkezik, jelenleg egy középiskolában vértezi fel tudással diákjait. Nemrég új lehetőség tárult elé: az intézmény csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz. „Annak érdekében jelentkeztem tartalékos katonának, hogy testközelből is megismerkedjek a katonai hivatással, és hitelesen adhassam tovább az itt elsajátított tudást a gimnazistáknak. Alapvetően mindig is vonzott az egyenruha, és bár nagyon szeretek tanítani, szerettem volna szélesíteni tevékenységi körömet, bővíteni ismereteimet. A Magyar Honvédségnek köszönhetően több lehetek, mint aki eddig voltam.”

Csatlakozz a területvédelmi tartalékosokhoz! ⇒ iranyasereg.hu/tartalekos